Per ongeluk eten of drinken tijdens vasten

Wordt het vasten verbroken wanneer je uit vergeetachtigheid eet of drinkt?
Per ongeluk eten of drinken tijdens vasten | Fitrah Tawheed

Per ongeluk eten of drinken tijdens vasten

Het komt weleens voor dat een persoon uit vergeetachtigheid eet of drinkt terwijl hij aan het vasten is. In dit geval kan de moslim in paniek raken, want is het vasten dan verbroken?

De moslim die uit vergeetachtigheid eet of drinkt, dient het vasten te hervatten. De dag hoeft niet ingehaald te worden, nog is er boetedoening voor deze daad. Het vasten is dan gewoon geldig.

Abu Huraira heeft overgeleverd: De Boodschapper van Allah (ﷺ) zei: "Wie vergeetachtig eet of drinkt terwijl hij aan het vasten is, laat hem zijn vasten voltooien, want Allah heeft hem gevoed en hem te drinken gegeven." [Sahih al-Bukhari 1933, Sahih Muslim 1155]

Wat geleerden erover zeggen

De verschillende madhahib spraken zich uit over het geval waarin een persoon uit vergeetachtigheid eet of drinkt.

De Maliki madhab is in tegenstelling tot de anderen van mening dat de persoon in zo een geval de dag dient in te halen. Dit is niet de correcte mening, en dat vanwege de overlevering die juist aangeeft dat het vasten geldig blijft.

Imam Ahmad

قال عبد اللَّه: قال: سألت أبي عمن أفطر يومًا من رمضان ناسيًا؟
قال: ليس عليه قضاء ولا كفارة ولا شيء، أذهب إلى حديث أبي هريرة (١).
"مسائل عبد اللَّه" (٧١٩)

Imam Ahmad zei: "Wat betreft degene die uit vergeetachtigheid eet of drinkt, hij hoeft die dag niet in te halen noch boetedoening te betalen, zoals de overlevering van Abu Hurairah aangeeft." [Masail Abdullah 719]

Imam Shafi'i

(قَالَ الشَّافِعِيُّ): وَمَنْ أَكَلَ أَوْ شَرِبَ نَاسِيًا: فَلْيُتِمَّ صَوْمَهُ وَلَا قَضَاءَ عَلَيْهِ وَكَذَلِكَ بَلَغَنَا عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ وَقَدْ قِيلَ: إنَّ أَبَا هُرَيْرَةَ قَدْ رَفَعَهُ مِنْ حَدِيثِ رَجُلٍ لَيْسَ بِحَافِظٍ.
ص106 - كتاب الأم للشافعي

Imam Shafi'i zei: "Wie uit vergeetachtigheid eet of drinkt, dient het vasten te hervatten. Diegene hoeft die dag niet in te halen, zoals de overlevering van Abu Hurairah aangeeft." [Al-Umm 106 van Imam Shafi'i]

Imam Malik

فِيمَنْ أَكَلَ فِي رَمَضَانَ نَاسِيًا قُلْتُ: أَرَأَيْتَ مَنْ أَكَلَ أَوْ شَرِبَ أَوْ جَامَعَ امْرَأَتَهُ فِي رَمَضَانَ نَاسِيًا، أَعَلَيْهِ الْقَضَاءُ فِي قَوْلِ مَالِكٍ؟
قَالَ: نَعَمْ وَلَا كَفَّارَةَ عَلَيْهِ.
ص277 - كتاب المدونة

Er is overgeleverd dat Imam Malik van mening was: "Degene die uit vergeetachtigheid eet of drinkt tijdens Ramadan, dient die dag in te halen, maar hij hoeft geen boetedoening (kaffaarah) te betalen." [Al-Mudawannah 277 van Ibn Sahnun]

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen