Oordeel van Nike

Wat is het oordeel van Nike in Islam. Mag het worden gedragen? Is het haram of Shirk? De meningen zijn erover verdeeld. En dat kan voor grote onduidelijkheid komen te zorgen. Dus besluiten we het voor je uitéén te zetten.

De verschillende meningen over Nike:
  1. Dat het haram en Shirk is om Nike te dragen
  2. Dat het slechts haram is om te dragen
  3. Dat het oké is om Nike te dragen

Dus wat is nu de correcte mening over het dragen van Nike in Islam? De voorkeur gaat naar de mening dat het haram en Shirk is om Nike te dragen. Dat komt vanwege het feit dat het in Islam verplicht is elke afgod te vermijden. En Nike kent haar oorsprong in de griekse godin Niké. Zoals is aangegeven in een interview met de oprichters, kent Nike oorsprong in de griekse godin. Daaruit is de merk en naam Nike dus ontstaan.

Zelfs al is het zo dat mensen geen religieuze betekenis hechten aan Nike, blijft het haram dit te dragen. Want dit komt vanwege de oorsprong van de merk, waar in Islam afstand genomen dient te worden.

Allah zegt in de Quran om de Taghut te verwerpen. Dat is alles en iedereen die naast Allah wordt aanbeden. In de Shahada verwerpen moslim alles en iedereen dat naast Allah wordt aanbeden. Het is daarom een pilaar van de Shahada om de Taghut te verwerpen (Kufr bi Taghut).

Iedereen die ongelovig is in afgoden, en in Allah gelooft, heeft een sterk houvast gegrepen dat nooit zal afbreken. En Allah is de Alhorende, de Alwetende.
(2:256 Koran)

Het is dan dus ook verplicht om bij het verwerpen de afgod niet te dragen. Zelfs mocht dat zijn om de afgod op die manier proberen te vernederen.

Sommigen zijn bijvoorbeeld van mening dat je Nike schoenen mag dragen, omdat je daarmee op de merk stampt. Dat is voor hen een manier de afgod te willen vernederen. Maar dat is niet hoe afgoden als Nike verworpen dienen te worden. De vrome voorganger Imam Shafi'i vertelde de tekenen waaruit je kunt zien of iemand daadwerkelijk een afgod verafschuwt.

Imam Shafi'ī zei: "Er zijn een aantal tekenen waarbij je kunt zien dat iemand afgoden verwerpt: haten op de tong, ongeloof vertonen in de afgod en het verwijderen ervan wanneer dit mogelijk is." [Kitab al-Umm van Imām Shāfi’ī]

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen