Vasten, maar niet bidden

Wat islam zegt over het vasten zonder te bidden
Vasten, maar niet bidden? | Fitrah Tawheed

Is vasten geldig zonder te bidden?

Dit is een veelgestelde vraag. Zowel het bidden als het vasten in Ramadan zijn pilaren van de Islam. Beide zijn dus ook verplicht om uit te voeren. Maar hoe zit het dan met wanneer je vast maar niet bidt?

Het bidden van de vijf dagelijkse gebeden is de tweede pilaar van Islam. Het verlaten hiervan is een grote misdaad in de religie. Het behoort volgens de correcte mening tot het plegen van ongeloof wanneer dit bewust wordt losgelaten.

Moslims dienen dus hun vijf dagelijkse gebeden uit te voeren, zonder hier nalatig in te zijn. Wanneer een persoon de gebeden bewust verlaat zonder daar een geldige reden voor te hebben, dan zullen alle goede daden waardeloos worden. Zo hebben dan ook de gevaste dagen geen waarde bij Allah.

Dus het vasten is niet geldig wanneer je niet bidt, zowel in Ramadan als bij vrijwillige dagen van vasten.

Weer beginnen met bidden in Ramadan

Wanneer een persoon de vijf verplichte gebeden nalatig was en vervolgens weer begint met bidden, is het belangrijk dat hij berouw toont.

Allah accepteert de gebeden van een persoon niet die geen berouw toont van de gemiste dagen van gebed. Om dus weer opnieuw te beginnen in Ramadan, is het belangrijk dat de persoon eerst om vergeving vraagt. Vervolgens kan hij de vijf verplichte gebeden verrichten.

Uiteraard dient de persoon wel de correcte begrip van islam te hebben. Het zou bijvoorbeeld geen nut hebben om te vasten/bidden wanneer een persoon Shirk of Kufr pleegt.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen