Mag je over niet-leren sokken vegen in woedoe?

We weten dat het is toegestaan om over over leren sokken (Khoeffayn) te vegen, maar hoe zit het met andere sokken? Mag je over sokken vegen die van linen, katoen of van wol zijn gemaakt?

De kwestie van 'Al-Masah Al-Khuffayn' (vegen over de sokken) kent verschillende voorwaarden. Het is een bevestigde Sunnah van de Profeet (ﷺ). Er werd over leren sokken geveegd, maar ook over non-lederen sokken. Velen onder de Sahaba veegden over hun niet-leren sokken.

Imam Abu Dawud zei: "'Ali bin Abi Taalib, Ibn Mas'oud, al-Bara ibn 'Azib, Anas ibn Malik, Abu Umamah, Sahl ibn Sa'd en 'Amr ibn Huraith veegden hun jawrabayn (niet-leren sokken). Hetzelfde is ook overgeleverd over 'Umar ibn al-Khattab en Ibn 'Abbas." [Commentaar op Sunan Abu Dawud 159]

De vroegere geleerden van Islam maakten duidelijk dat je naast de Khoeffayn ook over andere sokken kunt vegen. Zo had je toen bijvoorbeeld ook sokken van katoen.

Volgens de vrome voorgangers van Islam is het dus toegestaan om over andere sokken te vegen, zolang ze maar dik zijn. Het is dus niet mogelijk om over dunne katoenen, linen of wollen sokken te vegen.

De sokken dienen dik genoeg te zijn, alleen dan is het toegestaan om erover te vegen. Het is overgeleverd door Imam Tirmidhi dat dit de mening is van Imam Ahmad, Imam Shafi'i, Sufyan al-Thawri, Ibn al-Mubarak en anderen.

Imam Tirmidhi zei: "Het is de mening van meer dan één van de geleerden. Het werd gezegd door Sufyan al-Thawri, Ibn al-Mubarak, Al-Shafi'i en Ahmad. Ze zeiden dat men over niet-leren sokken mag vegen, ook al zijn het geen sandalen, zolang ze maar dik zijn.” [Commentaar op Sunan al-Tirmidhi 99]

Het is ook geschikter voor vrouwen om dikke sokken te dragen. Dit bedekt de vorm van de zolen in en buiten het gebed. Bovendien zijn de voeten van vrouwen 'awrah in het gebed en bij non-mahram mensen.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen