Betekenis van Dar al-Kufr

De wereld is door verschillende Islamitische geleerden in twee delen gedeeld. Een van deze twee delen is Dar al-Kufr.

Dar al-Kufr betekent 'huis van ongeloof'. Het refereert naar elk land dat ongelovig is. Een land is dar al-Kufr of dar al-Islam.

Binnen Dar al-Kufr zijn er weer verschillende subgroepen. Zo heb je Dar al-Harb (land dat oorlog met de moslims voert of hen van vrijheid ontneemt) of Dar al-Aman (land dat veilig voor moslims is om te wonen).

Er is een criterium om vast te stellen of een land dar al-Kufr is. Deze criteria is door verschillende Islamitische geleerden vastgesteld.

Criteria van dar al-Kufr:
  • Als er met wetten geregeerd wordt anders dan de Shari'ah
  • Elk land dat met mens-gemaakte wetten regeert, valt onder dar al-Kufr. Dit zijn ook landen die gedeeltelijk met de Shari'ah regeren en gedeeltelijk met mens-gemaakte wetten regeren.

    Imam Malik zei: "Mekka was eerst Dar al-Kufr (toen de Islam nog niet kwam), omdat de wetten van de Jahiliyyah werden gebruikt." [Mudawwana al-Kubra 3/23]

  • Als het land wijdverpreide ongeloof bevat
  • Zodra Kufr een land en haar inwoners overspoeld, dan valt het land onder dar al-Kufr.

    Imam Ahmad zei: "Als de innovaties van: 'Quran is geschapen' of 'Qadariyyah' en soortgelijke wijdverspreid zijn, dan is het land Darul Kufr. [Aqeedah bi Riwayat Abu Bakr Al-Khallal pagina 124]

Is het toegestaan om in Dar al-Kufr te wonen?

Nu is de vraag of het toegestaan is om in landen te wonen die onder dar al-Kufr vallen. De algemene regel is dat het toegestaan is om in Dar al-Kufr te wonen als de Islam geuit kan worden. Worden het uiten van de Islamitische plichten verhinderd? Dan dient er geëmigreerd te worden om aan die plichten te voldoen.

Zij die niet kunnen emigreren, zijn dit niet verplicht te doen. Dat kunnen we in een vers van de Quran terugzien.

Waarlijk! Tot degenen waarvan de zielen door de Engelen worden meegenomen, terwijl zij zichzelf onrecht hebben aangedaan, zeggen zij (de Engelen): “In wat voor een situatie waren jullie?” (toen julie stierven) Zij antwoordden: “Wij waren zwak en onderdrukt op aarde.” Zij (de Engelen) zeggen: “Was de aarde van Allah niet wijds genoeg voor jullie om te emigreren? Zulke mensen vinden hun verblijfplaats in de Hel – Wat een kwade bestemming!

Behalve de zwakken onder de mannen, vrouwen en kinderen die niet in staat zijn om een plan te bedenken noch een weg kunnen vinden.

Voor hen is er hoop dat Allah hen zal vergeven, en Allah is de Vergevingsgezinde, Vergevend. [Surah an-Nisaa vers 97-99]

Vaak willen mensen naar landen van ongeloof verhuizen (Hijrah verrichten) met de bewering dat er meer kansen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een betere economie, studie of leefstijl.

Wat wordt vergeten is dat met al die voordelen, er een grote nadeel is. Dat is dat er minder vrijheid is om Islam te uiten.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen