Betekenis van Dar al-Islam

De wereld is door verschillende Islamitische geleerden in twee delen gedeeld. Een van deze twee delen is Dar al-Islam.

Dar al-Islam betekent 'huis van Islam'. Het refereert naar elk land dat gelovig is. Een land is dar al-Islam of dar al-Kufr.

Er zijn verschillende namen voor Dar al-Islam. Het is de algemene term om aan te duiden dat een land van gelovigen is. Overleveringen duiden ook andere termen aan die dezelfde betekenis delen.

  • Dar al-Salam (huis van vrede)
  • Dar al-Tawhid (huis van Tawhid)

Er is een criterium om vast te stellen of een land Dar al-Islam is. Deze criteria is door verschillende Islamitische geleerden vastgesteld. Wanneer een van deze voorwaarden ontbreken, dan kan het land geen Dar al-Islam zijn.

Criteria van Dar al-Islam:
  • Het land dient met de Shari'ah geregeerd te worden
  • De leider dient moslim te zijn

Wat als er geen Dar al-Islam is?

Er is tegenwoordig geen land dat aan de exacte criteria van Dar al-Islam voldoet. De overleveringen geven aan dat er in de toekomst een land van Islam zal zijn.

Er zal een tijd komen waar de moslims een land van Islam zullen hebben. Deze zal door een rechtvaardige leider worden geregeerd, ook wel bekend als de Mahdi.

Maar voordat die tijd komt, dient de moslim met de huidige situatie om te gaan. Wanneer er geen Dar al-Islam is, dan is elk land Dar al-Kufr.

De moslim dient vredig te zijn. Hij komt niet in opstand tegen de president of koning van het land waar hij in leeft. Zolang het land vrede met je heeft gesloten door het uiten van Islam mogelijk te maken, dien je vredig met ze om te gaan.

Kun je de Islam niet praktiseren? Dan dien je te Hijrah te verrichten (te emigreren). Wees vredig en voorkom het plegen van chaos.

Degenen die het Verbond met Allah verbreken nadat zij het zijn aangegaan en losbreken wat Allah bevolen heeft te verbinden en chaos op aarde plegen: zij zijn het die de verliezers zijn.
[Surah Baqarah vers 27]

Hoe herken je een valse Dar al-Islam?

Er zijn verschillende landen die beweren landen van Islam te zijn. Dit dient alleen wel aan de behorende criteria te voldoen. Je herkent valse beweringen door de criteria van Dar al-Islam en Dar al-Kufr te kennen.

Een land dat niet volledig met de Wetten van Allah regeert, kan geen Dar al-Islam zijn. Dit is dus een conditie om met waarheid te kunnen beweren tot zo een land te behoren.

Een ander conditie is dat de leider moslim is. De orde is namelijk verbroken zodra een niet-moslim de land van Islam komt te regeren. Dit is niet volgens de Wetten van Allah.

Het land dient orde te hebben. Zodra het land wijdverspreide ongeloof bevat, kan dit geen land van Islam zijn. De ongeloof dient dus verwijderd te zijn om als moslim-land te kunnen bestempelen.

De gevaar van extremisten

Men dient uit te kijken niet in de sporen van extremisme te vallen. Sommige extremisten beweren namelijk land van Islam te bezitten. Je dient daarom altijd te verifiƫren of dit een correcte bewering is.

Anti-extremisme verificatielijst:
  • Het land mag niet oproepen tot haat
  • Het land mag niet oproepen tot geweld
  • Het land mag de vrede met landen niet verbreken
  • Het land mag landen niet geweldadig overnemen
  • Het land mag onschuldigen niet doden
  • Het land dient haar inwoners orde te bieden

Je herkent extremisten vooral aan dat ze andere landen aanvallen. Ze roepen op om landen met dwang en geweld over te nemen, en dit is niet volgens de Islam. Iedereen heeft namelijk het recht om te geloven wat hij of zij maar wil.

Islam verbiedt geweldadige overname van landen. De correcte wijze is Da'wah (uitnodiging tot Islam). De leider van een ander land heeft dan de volledige keuze om Islam te omarmen, en als hij dat niet wil, dan wordt hij met rust gelaten.

Extremisten doen het tegenovergestelde, omdat ze de leider dwingen Islam te omarmen. Dat is niet volgens de Islam.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen