Wat is Fitrah?

De term Fitrah komt van het Arabisch. Het vertaald zich naar de 'natuurlijke aanleg'. De natuurlijke aard waarmee elk persoon mee is geboren.

Ken je dat gevoel dat je krijgt als je iets immoreels ziet? Dat komt vanwege je natuurlijke aard. Wij kennen allemaal basis morelen en waarden. Zoals dat liegen niet mag, of dat het doen van onrecht verkeerd is. Die dingen weten we automatisch, zonder dat we het hebben moeten leren.

In Islam betekent de Fitrah meer dan wat we in de basis als moreel en immoreel beschouwen. Het betreft ook herkenning en erkenning van De Schepper. Het is van de Fitrah om ergens in te geloven en om iets te aanbidden. En dat leidt ons allen automatisch naar het aanbidden van Allah.

Daarnaast betreft de Fitrah ook daden die we als natuurlijk ervaren. Zoals bijvoorbeeld het scheren van schaamhaar, knippen van de nagels en het bijknippen van de snor.

Fitrah is dus eigenlijk een natuurlijke kennis die we hebben gekregen. We volgen die om op een natuurlijke wijze door het leven te gaan.

Inhoud
 1. Verband met Fitrah en Islam
 2. Handelingen van de Fitrah

Verband met Fitrah en Islam

Het grootste verband dat de Fitrah met Islam heeft is monotheïsme (Tawheed). Vandaar onze naam 'Fitrah Tawheed'. Allah heeft ons de Fitrah ingeschapen zodat we Hem kunnen herkennen.

Het concept van de Fitrah heeft dus grotendeels te maken met monotheïsme. In de Quran koppelt Allah de natuurlijke aanleg vaak met de religie van Ibrahim (Hanif). Dat is omdat de twee veel nadruk op het monotheïsme leggen.

Keer je gezicht dus in de richting van de religie Hanif. (Volg) De natuurlijke aanleg waarmee Allah de mensheid heeft geschapen.
30:30 Quran

Zo zijn er geen excepties als het komt tot de ingeschapen Fitrah. Elk kind is ermee geboren, geneigd naar de zuivere aanbidding van Allah. Maar het kind verandert vervolgens door ouders met een Christelijke, Joodse of andere achtergrond.

Abu Huraira heeft overgeleverd:
De Profeet (ﷺ) zei: "Elk kind wordt geboren met de Fitrah. Zijn ouders maken vervolgens van hem een Jood, of een Christen, of een Magiër. Als een dier een jonkie ter wereld brengt met intacte ledematen, zie je dan een fout?"
Toen reciteerde Abu Huraira het vers: "De natuurlijke aanleg waarmee Allah de mensheid heeft geschapen".
[Sahih Bukhari 1292 en Sahih Muslim 2658]

Abu Huraira heeft overgeleverd:
De Profeet (ﷺ) zei: "De moeder van elke persoon baart hem volgens zijn Fitrah. Het zijn vervolgens zijn ouders die hem tot Jood, Christen of Magiër maken. Als zijn ouders moslim waren geweest, zou hij ook moslim zijn gebleven.
[Sahih Muslim 2659a]

Doordat elk kind met de Fitrah wordt geboren, herkennen we de Eenheid van Allah. We herkennen en erkennen monotheïsme wanneer we de Fitrah blijven volgen.

Daardoor kunnen we Allah aanbidden zoals Hij aanbeden wilt worden. En dat is zonder Hem partners toe te kennen. We houden de Tawheed (Eenheid van Allah) aan en vermijden Shirk (afgoderij).

We zijn door de Fitrah op de hoogte wat grote Shirk inhoudt. Je hoeft bijvoorbeeld geen uitleg te krijgen dat het aanbidden van een ander naast Allah tot afgoderij behoort. Hierdoor is onwetendheid over daden van grote Shirk niet mogelijk.

Handelingen van de Fitrah

In Islam zijn verschillende handelingen beschreven die behoren tot de Fitrah. Deze vinden we terug in de Hadith van de Profeet (ﷺ).

 1. Bijknippen van de snor
 2. De Islam brengt de Fitrah weer tot leven bij het knippen van de snorren. De Profeet (ﷺ) beveelt zijn volgers de snorren bij te knippen en het niet te laten zoals de afgodendienaren dat doen.

 3. Baard laten groeien
 4. Het wordt in het Westen gezien als iets slechts, en er wordt erop neer gekeken. Toch is het een daad van de natuurlijke aanleg om het te laten groeien. Sommigen reageren er met walging en anderen vinden het weer fijn. De Islam behoudt deze daad van de Fitrah. Alle Profeten lieten hun baard staan, inclusief Profeet Mohammed (ﷺ). En wie is er beter dan hen?

 5. Gebruik van de Miswak
 6. Het komt erop neer dat het reinig houden van de mond behoort tot de daden van de Fitrah. Of dit met een Miswak gedaan of niet, het blijft aanbevolen. Het gebruik van de Miswak is wel van de Sunnah, en dus aanbevolen het te gebruiken.

 7. Opsnuiven van water met de neus
 8. Tijdens de rituele wassingen snuiven we water in onze neuzen. Naast dat het van de Fitrah is, blijft je neus er ook gewoon schoon door.

 9. Knippen van de nagels
 10. De Islam moedigt moslims aan schoon en rein te zijn. Dat gaat onder andere door het knippen van de nagels. Er komt snel dingen onder, en dat ziet er niet zo rein uit. Daarnaast is het natuurlijk om de nagels te knippen. En dat is beter voor ons als we zo dichtbij mogelijk willen zijn bij onze Fitrah.

 11. Wassen van de vingergewrichten
 12. Wassen tussen de vingers. Dat leerden we sinds klein al te doen. We reinigen op die manier effectief onze handen. Het is daarnaast een natuurlijke daad, zonder dat we erbij hoeven te denken.

 13. Okselhaar verwijderen
 14. Naast dat okselhaar er niet rein uitziet, kan het veel bacterie opslaan. Vooral omdat de oksels veel warmte moeten lossen middels zweet, kan het ook een onaangename geur afstoten. Islam houdt de Fitrah hoog door aan te moedigen de okselhaar te verwijderen. Dat ging in de Sunnah met het plukken (epileren) ervan. Maar als het te pijnlijk is kan het ook gewoon weggeschoren worden.

 15. Wegscheren van schaamhaar
 16. Islam hecht veel waarde aan reinheid. Daarmee komt het wegschreven van schaamhaar ook kijken. Het is een daad van de Fitrah dit te verwijderen.

 17. Het reinigen na ontlasting of urinering met water
 18. Bij het reinigen na toiletbezoek is papier niet genoeg. Om zeker te zijn dat je weer schoon bent, is water vereist. Het verwijdert achterblijvende bacterie en rest. Daarnaast is er ander groot probleem dat gaande is. We verspillen enorm veel papier. Islam biedt een dubbele oplossing: reinheid en besparing van papier.

 19. Spoelen van de mond met water
 20. Mondhygiëne komt twee keer voor als we naar dit lijstje kijken. De mond staat ook bekend dat het veel bacterie kan opslaan. We spoelen allemaal ons mond tijdens de rituele wassingen. De Profeet (ﷺ) spoelde ook zijn mond na het drinken van melk, omdat het vet bevat.

 21. Besnijdenis
 22. In Islam worden de jongetjes besneden. Besnijdenis zorgt voor meer reinheid en voorkomt bacterie. Het is een ritueel die moslims van de Profeet Ibrahim (عليه السلام) hebben.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen