Jumuah in Dar al-Kufr | Fitrah Tawheed

Jumuah in Dar al-Kufr

Er zijn veel landen die worden beschouwd als Dar al-Kufr, omdat ze niet volledig regeren met de wetten van Allah. In dergelijke landen kan een moslim zich afvragen of het vrijdaggebed nog steeds gebeden moet worden of niet.

Het vrijdaggebed is verplicht voor elke volwassen mannelijke moslim. Ja, dit is zowel verplicht in Dar al-Islam als in Dar al-Kufr.

De meerderheid van de imams uit het verleden waren van mening dat Jumuah hoe dan ook verplicht is. Sommigen waren van mening dat het vrijdaggebed alleen verplicht is in Dar al-Islam, maar deze mening is helaas niet correct.

قُلْتُ لِأَحْمَدَ قَالَ ابْنُ الْمُبَارَكِ: إِذَا كَانَ تُقَامُ الْحُدُودُ فِي مَوْضِعَيْنِ مِثْلِ بَغْدَادَ، فَلَا بَأْسَ بِهِ، قَالَ: هُوَ يَذْهَبُ فِي هَذَا إِلَى قَوْلِ أَصْحَابِ الرَّأْيِ، يَقُولُونَ «الْجُمُعَةُ فِي الْمَوْضِعِ الَّذِي تُقَامُ فِيهِ الْحُدُودُ»
مِعْتُ أَحْمَدَ، يَقُولُ: أَيُّ حَدٍّ كَانَ يُقَامُ بِالْمَدِينَةِ؟ قَدَّمَهَا مُصْعَبُ بْنُ عُمَيْرٍ، وَهُمْ مُخْتَبِئُونَ فِي دَارٍ فَجَمَعَ بِهِمْ، وَهُمْ أَرْبَعُونَ.
[مسائل الإمام أحمد رواية أبي داود السجستاني - المجلد 1 - الصفحة 83]

Abu Dawud vertelde Imam Ahmad dat Ibn al-Mubarak zei dat Jumuah alleen mag worden gehouden op een plaats die wordt geregeerd met de wetten van Allah, waarop Imam Ahmad antwoordde: "Hij deelt deze mening met Ahl Raiyy (Abu Hanifa en zijn volgelingen). Zij zeggen dat Jumuah alleen wordt gehouden in een plaats die wordt geregeerd met de wetten van Allah. Imam Ahmad zei toen: "Welke wet van Allah werd geïmplementeerd in Medina (vóór de Hijrah)? De Jumuah werd nog steeds gebeden door Mus'ab ibn 'Umayr en andere onder de moslims, terwijl zij het in een huis baden, en zij waren met veertig.” [Masail Abu Dawud 1/83]

أخبرنا عبد الرزاق قال: أخبرنا معمر عن الزهري قال: ابعث رسول الله صلى الله عليه وسلم مصعب بن عمير بن هاشم (4) إلى أهل المدينة ليقرئهم القرآن، فاستأذن رسول الله صلى الله عليه وسلم أن يجمع بهم فأذن له رسول الله صلى الله عليه وسلم، وليس يومئذ بأمير، ولكنه انطلق يعلم أهل المدينة [المصنف - عبد الرزاق الصنعاني - 5146]

Al-Zuhri zei: "De Boodschapper van Allah (ﷺ) stuurde Mus'ab ibn 'Umayr naar de mensen van Medina om hen de Koran te leren. Hij (Mus'ab) vroeg toestemming aan de Boodschapper van Allah om hen te verzamelen voor het vrijdaggebed en de Boodschapper van Allah (vrede en zegeningen van Allah zij met hem) Allah zij met hem) stond hem dit toe. Mus'ab ibn 'Umayr was geen leider van het gebied maar hij was (alleen) gegaan om de mensen van Medina te onderwijzen." [Musannaf Abdurrazaaq #5146]

Dit is ook het bewijs dat de imam van het vrijdaggebed geen gezaghebbende figuur hoeft te zijn om het gebed geldig uit te voeren.

Nu is er misschien niet altijd een gelegenheid om het vrijdaggebed te bidden in Dar al-Kufr. Misschien komt dit doordat er misschien niet aan alle voorwaarden van Jumuah wordt voldaan. Bijvoorbeeld: dat er geen 40 moslims aanwezig kunnen zijn bij de vrijdaggebed of dat je het niet kunt bijwonen omdat het te ver is.

Als er een conditie van de Jumuah niet kan worden vervuld, dan heeft de moslim hier een excuus.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen