Hoe lang de baard moet zijn

De baard heeft een rol in de Islam. Het is een verplichte (Fard) Sunnah van de Profeet (ﷺ). Bij het groeien van de baard is het belangrijk om te weten hoe lang de baard minimaal dient te zijn.

Er zijn geen authentieke overleveringen die aanduiden hoe lang de baard van de Profeet (ﷺ) precies was. Wel wordt er bevestigd dat het een lange en volle baard was.

Abu Ma'mar overleverde: Ik vroeg Khabbab bin Al-Arat of de Profeet (ﷺ) de Koran reciteerde in de Dhuhr en 'Asr-gebeden. Hij antwoordde bevestigend. Ik zei: "Hoe ben je dat te weten gekomen?" Hij antwoordde: "Door de beweging van zijn baard." [Sahih al-Bukhari 761]

Jarir ibn Samura overleverde: "De Profeet (ﷺ) had een volle baard." [Sahih Muslim 2344b]

Door naar zijn metgezellen te kijken, komen we te weten hoe lang zijn baard had kunnen zijn. Zo is het bekend dat de metgezellen een lange baard hadden.

Wat was de precieze lengte die de metgezellen aanhielden? Verschillende overleveringen duiden aan dat ze de lengte van een vuist aanhielden. Zo verkortten ze hun baard als het te lang werd. Het is dus niet verplicht dat men zijn baard tot de knie laat groeien.

De juiste lengte van een baard is dus minimaal een vuistlengte. Maak een vuist van je hand en plaats die vervolgens onder je kin. Dat is de minimale lengte van de moslim baard. Als de baard langer dan een vuistlengte wordt, dan is dat ook goed. Wanneer de baard te lang wordt, dan wordt het bijgeknipt.

Het is dus pas toegestaan om de lengte van de baard te verkorten als dit de vuistlengte heeft overschreden. Zo is het knippen van wat korter dan dat is niet toegestaan. Dat is volgens de uitspraak van de Profeet (ﷺ).

De Profeet (ﷺ) zei: "Knip de snor kort en laat de baard groeien." [Sahih al-Bukhari 5893]

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen