Wat is een baard?

Er zijn verschillende opvattingen over wat een baard is. Hoe omschrijft de Arabische taal eigenlijk wat een baard is?

De baard heet in het Arabisch 'lihya'. Het bevat het gezichtshaar van de gehele kaaklijn en een deel van de wangen, totaan de ademsappel.

Al het haar wat daaronder valt, wordt beschreven als de baard. Hetzelfde begrijpen we ook uit de Nederlandse taal.

Baard in Islam | Fitrah Tawheed

Rol van de baard in Islam

Wat heeft een baard te maken met Islam? Nou, best veel. Dit komt omdat het een traditie van de Profeet Mohammed (ﷺ) is.

Daarnaast is het hebben van de baard een daad van de Fitrah (natuurlijke aanleg). Het is natuurlijk voor de man om zijn baard te laten groeien.

De baard kent dus een belangrijke positie in de Islam. Het is ook wel een gewoonte binnen andere religies om de baard te laten groeien. Zo is dit de gewoonte van Jezus binnen het Christendom en van Moses in het Jodendom. Sommigen onder de volgers van die twee religies sporen aan de baard te laten groeien.

De gezichtshaar van de moslim onderscheidt zich van andere religies. Zo wordt de snor kort bijgeknipt en heeft de baard een bepaalde lengte.

Sommige stromingen geloven dat de baard geen specifieke rol in de Islam heeft. Zo vinden ze het daarom niet erg om de baard te scheren of bij te knippen. De meest correcte mening is dat de baard een verplichte Sunnah is. Moslim-mannen worden daardoor aangespoord om hun baarden te laten groeien.

Is de baard verplicht?

De verplichting van de baard staat niet in de Koran. Hierdoor geloven Koranisten dat het laten van de baard geen rol in de Islam heeft.

Het is bovendien een verplichte Sunnah om de baard te laten groeien. Dit is volgens verschillende overleveringen en mening van de wetscholen.

In de Hadith zien we terug dat de Profeet (ﷺ) beveelde de moslims hun baarden te laten groeien. Hierdoor valt het hebben van de baard onder de Fardh (verplichte) Sunnah.

De Profeet (ﷺ) zei: "Knip de snor kort en laat de baard groeien." [Sahih al-Bukhari 5893]

Hoe lang de baard dient te zijn

Er is geen specifieke overlevering die aanduidt hoe lang de baard van de Profeet (ﷺ) was. Wel wordt er bevestigd dat hij een volle en lange baard had.

De correcte lengte van een moslim-baard overschrijdt een vuistlengte. Dat houdt in dat als de baard met een greep wordt vastgepakt, dat de baardhaar komt uit te steken.

De metgezellen verkortten hun baarden wanneer dit langer dan een vuistlengte werd. Dat is de toegestane situatie om de baard wat te mogen verkorten.

Om de correcte baardlengte te hebben, dient men dus te kijken hoe de metgezellen handelden. Zij allen hadden een lange en volle baard, die een vuistlengte overschrad.

Het behouden van een korte baard is volgens de Islam niet toegestaan. De baard dient langer dan dat te worden.

De baard verwijderen

Het komt tegenwoordig vaak voor dat mannen hun baarden afscheren. Dat heeft door westerse normen een wijdverspreide acceptatie gekregen. Ook zijn er verschillende bedrijven die een baard afwijzen, waardoor mensen hun baard afscheren.

Volgens de correcte mening van geleerden, is het verplicht de baard te laten groeien. Dat is vanwege de uitspraak van de Profeet (ﷺ) waarbij hij dit beveelde.

De Profeet (ﷺ) zei: "Knip de snor kort en laat de baard groeien." [Sahih al-Bukhari 5893]

De metgezellen begrepen hier meteen uit om de baard te laten groeien. Het is dan dus de bedoeling het een lange baard te laten worden.

Bij het afscheren van de baard gaat men tegen het bevel van de Profeet (ﷺ). En het tegengaan van een verplichting is uiteraard verboden om te doen.

De baard inkorten

Het behouden van een korte baard door het regelmatig bij te knippen, is niet toegestaan volgens de Islam. De correcte wijze van het inkorten is wanneer de baard langer dan een vuistlengte wordt. Dan is het toegestaan om de baard tot de lengte van een vuist in te korten.

Er zijn nog velen die hun baarden tot de huid trimmen, of de baard te kort bijknippen. Dit is niet toegestaan volgens de Islam.

De metgezellen verkortten hun baarden wanneer dit de vuistlengte overschrad. Ook knipten zij de zijkanten van hun baard als dit te lang werd.

De moslim-man dient te weten wanneer het toegestaan wordt om zijn baard te verkorten. Wanneer dit precies mogelijk is en hoeveel hij eraf mag knippen, lees je in het artikel over het verkorten van de baard.

Verven van de baard

In landen als Pakistan en India worden baarden vaak geverfd. Dit wordt gewoontelijk in een rode kleur gedaan. Het verven van de baard is toegestaan in Islam. Het is alleen niet toegestaan om de baard zwart te verven.

Men kan de baard met Henna, Katam of andere kleurstoffen verven. De Sunnah is om de baard te verven zodra er veel grijze haren in de baard of hoofd zijn verschenen.

De moslim-man is aanbevolen zijn grijze haar te verven. Dit is om zich van de Christenen en Joden te onderscheiden, omdat zij dit gewoontelijk niet doen.

De Profeet (ﷺ) zei: "De Joden en de Christenen verven (hun grijze haar) niet, dus doe het het tegenovergestelde van wat zij doen (d.w.z. je grijze haren en baarden verven)." [Sahih al-Bukhari 3462]

Onderhouden van de baard

De Islam moedigt de moslim-man aan zich mooi te maken. Zo is het bijvoorbeeld aanbevolen baardolie en musk bij de baard aan te brengen.

Het onderhouden van de baard is ook belangrijk voor hygiëne. Zo kunnen er bijvoorbeeld etensresten in komen te zitten als men zijn baard niet goed genoeg wast en onderhoudt.

Elke baard verschilt in style en lengte. Groeit de baard veel in de breedte, dan kan het bijgeknipt worden. Dat is wat de metgezellen gewoonlijk ook deden.

Overleveringen over de baard

De Koran geeft niet aan dat de moslim een baard dient te groeien. Dit wordt wel aangegeven als we naar de Ahadith kijken.

Er zijn verschillende overleveringen die vertellen dat een moslim zijn baard dient te laten groeien. Ook zien we terug hoe het onderhouden dient te worden. Hieronder delen we enkele bekende overleveringen die het over de baard hebben.

De Profeet (ﷺ) zei: "De Joden en de Christenen verven (hun grijze haar) niet, dus doe het het tegenovergestelde van wat zij doen (d.w.z. je grijze haren en baarden verven)." [Sahih al-Bukhari 3462]

De Profeet (ﷺ) zei: "Knip de snor kort en laat de baard groeien." [Sahih al-Bukhari 5893]

Jaabir ibn Abdullah overleverde: Abu Qubafa (vader van metgezel Abi Bakr) kwam naar de Profeet (ﷺ) en zijn hoofdhaar en baard was wit. De Profeet (ﷺ) zei tegen hem: "Verander het, maar vermijd zwart" [Sahih Muslim 2102b]

Jarir ibn Samura overleverde: De Profeet had wat grijze haartjes in zijn hoofdhaar en baard. Wanneer hij olie aanbracht, werd het niet zichtbaar. Wanneer hij geen olie aanbracht, dan werd het zichtbaar. Hij had een volle baard. [Sahih Muslim 2344b]

Anas ibn Maalik overleverde: De Profeet (ﷺ) was niet opvallend lang of klein. Noch was hij erg wit of getind. Zijn haar was niet erg gekruld en ook niet erg steil. Allah zond hem (als apostel) op veertigjarige leeftijd (en daarna) verbleef hij tien jaar in Mekka en nog tien jaar in Medina. Allah nam hem op zestigjarige leeftijd tot zich en hij had nauwelijks tien witte haren op zijn hoofd en in zijn baard. [Sahih al-Bukhari 5900]

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen