Waar vrouwen recht op hebben

Het zijn van een echtgenote is een grote zegening waar velen van dromen. Als vrouw heb je in de Islam verschillende rechten. Sommige van deze rechten is vergelijkbaar met waar de mannelijke echtgenoot recht op heeft.

In dit artikel kom je te weten wat de rechten van de echtgenote zijn. Deze zijn onder andere: liefde, financiële onderhoud en huisvesting.

1. Liefde

Toch wel de belangrijkste recht die een vrouw binnen het huwelijk heeft. Zij heeft recht op liefdevolle omgang. Dat wilt zeggen dat haar man verplicht is om haar aandacht te geven, respectvol om te gaan en haar behoeften bevredigt.

Liefde is een belangrijk concept binnen het huwelijk. Zonder dit, zal het instorten. Het is daarom belangrijk dat de man hieraan voldoet, om zo een succesvolle relatie te hebben.

2. Respectvolle omgang

Net zoals elk andere persoon, heeft de echtgenote recht op respectvolle omgang. Allah houdt er namelijk van als men goed met elkaar omgaan.

Er staan grote waarschuwingen op degene die anderen onrechtvaardig behandelt. Zo kan diegene bestraft worden vanwege zijn misdaad.

Veelvoorkomende onrechtvaardigheden in het huwelijk heeft te maken met een gebrek aan aandacht en liefde. Dit is respectloos en dient daarom altijd vermeden te worden.

Als vrouw heb je recht op respectvolle omgang in daden, uitspraken en gevoelens. Je bent verkozen als vrouw, en hebt de zegening gekregen om een huwelijk in te gaan.

3. Eerlijke omgang

Je hebt als vrouw recht op eerlijke omgang. Heeft je man meer dan één vrouw? Dan is hij verplicht jou en zijn andere vrouwen rechtvaardig te behandelen. Je hebt recht op eerlijke behandeling in complimenten en cadeau's.

Er ligt een grote verantwoordelijkheid op de echtgenoot zodra hij meerdere vrouwen wilt. Hij dient je dan te geven wat je nodig hebt, zonder je rechten te verwaarlozen. Ook dient hij eerlijk te zijn in wat hij uitgeeft aan zijn vrouwen.

Imam Shafi'i zei: "De Soennah van de Boodschapper van Allah en de mening van de meeste moslimgeleerden geven aan dat de man zijn tijd, dag en nacht, onder zijn vrouwen moet verdelen, en het gelijk moet verdelen, en dat het hem niet is toegestaan om daarin oneerlijk te zijn." [Al-Umm, 5/110]

4. Bruidschat

In een Islamitische huwelijk is het verplicht een Mahr (bruidschat) af te spreken. Het maakt het huwelijk geldig, dus dit mag niet ontbreken.

Elke vrouw heeft recht op een bruidschat zodra zij een huwelijk in wilt gaan. Dit kan alles zijn waar de vrouw behoefte aan heeft. Zo kan de bruidschat bestaan uit een trip, geld, boeken, kleding, sieraden etc.

5. Huisvesting

De vrouw heeft recht op een plek voor haarzelf waarin ze zich veilig kan voelen. Mannen zijn verantwoordelijk voor hun vrouwen. Zij zijn verantwoordelijk voor de onderhoud en veiligheid.

Het is niet de bedoeling dat de echtgenote bij de schoonouders komt te wonen. Zij heeft recht op haar eigen plek waar ze privacy heeft en haarzelf kan zijn.

6. Kleding

Het recht op kleding houdt in dat de echtgenote gekleed dient te worden. Dit kan door geld te geven om kleding te halen, of om het zelf voor haar te halen.

Kleding is een primaire behoefte. De echtgenoot is verplichtgesteld om dit te realiseren. De vrouw kan niet om extra kleding vragen. De man is slechts verplicht haar van de primaire kleding te voorzien, zolang het redelijk blijft.

7. Voeding

Deze recht valt ook onder de onderhoud. De echtgenote wordt voorzien van voeding en is niet verplicht dit zelf te kopen.

Echtgenoten dienen daarom hun verantwoordelijkheid te nemen en voor hun vrouw te zorgen. Het recht op voeding valt onder de basisbehoeftes.

Als vrouw heb je recht op redelijke voeding. Een gebrek hieraan is het verwaarlozen van de vrouw, waarop het in noodgevallen voor de vrouw is toegestaan om geld van haar man te nemen zodat ze voeding kan kopen.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen