Waar echtgenotes recht op hebben

Het zijn van een echtgenote is een grote zegening waar velen van dromen. Als vrouw heb je in de Islam verschillende rechten. Sommige van deze rechten zijn vergelijkbaar met de rechten van de echtgenoot.

In dit artikel kom je te weten wat de rechten van de echtgenote zijn. Deze zijn onder andere: liefde, financiële onderhoud en huisvesting.

1. Liefde

Toch wel de belangrijkste recht die een vrouw binnen het huwelijk heeft: liefde. Zij heeft recht op liefdevolle omgang. Dat wilt zeggen dat haar man verplicht is om haar aandacht te geven, respectvol met haar om te gaan en haar behoeften vervult.

Liefde is een belangrijk concept binnen het huwelijk. Zonder dit zal de relatie instorten. Het is daarom belangrijk dat de man hieraan voldoet, zodat er zo een succesvolle relatie tot stand blijft.

2. Respectvolle omgang

Net als elk ander persoon, heeft de echtgenote het recht op respectvolle behandeling. Allah houdt ervan als mensen goed met elkaar omgaan. Allah waarschuwt degenen die anderen onrechtvaardig behandelen. Diegene kan gestraft worden voor zijn misdaad.

Veel voorkomende onrechtvaardigheden in het huwelijk hebben te maken met een gebrek aan aandacht en liefde. Dit is respectloos en daarom moet verdiend het de aandacht om het te voorkomen.

Als vrouw heb je recht op respectvolle behandeling in daden, uitspraken en gevoelens. Je bent gekozen als vrouw en hebt de zegening gekregen om een huwelijk aan te gaan.

3. Eerlijke omgang

Je hebt als vrouw recht op eerlijke omgang. Heeft je man meer dan één vrouw? Dan is hij verplicht jou en zijn andere vrouwen rechtvaardig te behandelen.

Er ligt een grote verantwoordelijkheid op de echtgenoot zodra hij polygamie praktiseert. Hij dient je dan te geven wat je nodig hebt, zonder je rechten te verwaarlozen. Ook dient hij eerlijk te zijn in wat hij uitgeeft aan zijn vrouwen.

Imam Shafi'i zei: "De Soennah van de Boodschapper van Allah en de mening van de meeste moslimgeleerden geven aan dat de man zijn tijd, dag en nacht, onder zijn vrouwen moet verdelen, en het gelijk moet verdelen, en dat het hem niet is toegestaan om daarin oneerlijk te zijn." [Al-Umm 5/110 van Imam Shafi'i]

4. Bruidschat

In een Islamitische huwelijk is het verplicht een Mahr (bruidschat) af te spreken. Het maakt het huwelijk geldig, dus dit mag niet ontbreken.

Elke vrouw heeft recht op een bruidschat zodra zij een huwelijk ingaat. Dit kan alles zijn waar de vrouw behoefte aan heeft. Zo kan de bruidschat bestaan uit een trip, geld, boeken, kleding, sieraden etc.

5. Huisvesting

De vrouw heeft recht op een plek voor haarzelf waarin ze zich veilig voelt. Mannen zijn verantwoordelijk voor de onderhoud en veiligheid.

Het is niet de bedoeling dat de echtgenote bij de schoonouders komt te wonen. Zij heeft recht op haar eigen plek waar ze privacy heeft en haarzelf kan zijn.

6. Kleding

Het recht op kleding betekent dat de echtgenote gekleed moet worden. Dit kan door geld te geven om kleding te kopen, of door het zelf te kopen.

Kleding is een belangrijke behoefte en de echtgenoot is verplicht om dit te vervullen. Deze recht van de echtgenote betreft niet het vragen van onnodige kleding. De man is alleen verplicht om haar van de basisbehoeften te voorzien, zolang het redelijk blijft.

7. Voeding

Deze recht valt ook onder de onderhoud. De echtgenote wordt voorzien van voeding en is niet verplicht dit zelf te kopen.

Echtgenoten dienen daarom hun verantwoordelijkheid te nemen en voor hun vrouw te zorgen. Het recht op voeding valt onder de basisbehoeftes.

Als vrouw heb je recht op redelijke voeding. Een gebrek hieraan is het verwaarlozen van de vrouw, waarop het in noodgevallen voor de vrouw is toegestaan om geld van haar man te nemen zodat ze voeding kan kopen.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen