Ongelukkig huwelijk islam | Fitrah Tawheed

Wat zijn huwelijksproblemen?

Wanneer is er sprake van huwelijksproblemen? Is dat al wanneer er enkele botsingen of miscommunicaties ontstaan? We spreken van huwelijksproblemen wanneer de relatie niet meer te dragen valt of wanneer het huwelijk aan het afbreken is.

Veelvoorkomende huwelijksproblemen:
  • Financiële misbruik
  • Gebrek aan aandacht
  • Negeren
  • Gebrek aan intimiteit
  • Verbale toxiciteit
  • Fysieke geweld

1. In kaart brengen wat de problemen zijn

Vaak wanneer je last hebt van huwelijksproblemen, zijn dit er meer dan één. Problemen stapelen namelijk op en worden er steeds meer naarmate tijd.

Wat zijn dus de problemen waar jij momenteel tegenaan loopt op dit moment? Heb je het gevoel dat je partner je te weinig aandacht geeft, er sprake is van geweld, verbale toxiciteit of misbruik van financiële middelen?

Heb voor jezelf duidelijk waar de problemen liggen, want alleen zo kun je naar de volgende stap.

2. Met wie heb ik te maken?

Vraag jezelf af met wie je te maken hebt. Wat voor een persoon is jouw partner? Is hij of zij in staat om te reflecteren en volwassenheid te tonen? Wilt hij of zij naar zichzelf kijken?

Het heeft weinig zin om je best te doen om problemen op te lossen als je partner hier niet bij meewerkt. Krijg je de schuld van alles en kan je partner geen verantwoordelijkheid nemen? Dan heeft het weinig zin.

Maar stel dat je partner wel verantwoordelijkheid kan nemen en écht wil verbeteren terwijl hij of zij hier oprecht in is, alleen dan is er hoop op verandering.

3. Doe onderzoek

Met wat voor huwelijksprobleem je momenteel tegenaan loopt, het is belangrijk om te weten hoe de islam ernaar kijkt.

Informeer jezelf over de bronnen, gezegdes en verzen die de islam jou geeft met betrekking tot een bepaalde kwestie. Dit geeft je een goede schild en maakt je zelfverzekerder dat de problemen waar je tegenaan loopt legitiem zijn.

Is er bijvoorbeeld sprake van financiële misbruik, dan kun je kijken of de islam hierover spreekt. Heeft de man of vrouw recht op het geld van de partner?

Na onderzoek te doen en jezelf helderheid te geven, kun je jezelf beter helpen dan zonder. Je weet dan de bronnen waardoor niemand je anders kan wijsmaken.

4. Schakel hulp in

Praat erover met een waliy als die beschikbaar is, of schakel een islamitische coach in die helpt bij huwelijksproblemen. Belangrijk is dat je je gehoord voelt door iemand die er begrip voor heeft.

Kijk dus of je iemand kunt vinden waar je je verhaal kunt doen. Wellicht kom je tot nieuwe inzichten of krijg je begeleiding om van die huwelijksproblemen af te komen.

Je komt alleen écht tot de oplossing als je partner wilt meewerken en verantwoordelijkheid kan nemen. Helaas is het dus niet anders. Mocht je partner niet meewerken, dan zit er niet veel anders op dan om te kijken of je dit huwelijk kunt beëindigen.

5. Verricht smeekbedes

Allah vereist van je dat je handelingen verricht om van huwelijksproblemen af te komen. Daarom leidt het hopen op verandering zonder inzet tot niets.

Zelfde geldt met het verrichten van dua. Dit is alleen hoopvol als je ook daadwerkelijk inzet hebt getoond. Allah verandert je toestand niet als je achterover leunt.

Verricht dus alleen dua wanneer je ook de benodigde inzet hebt uitgevoerd. Op deze manier zal de dua meer kracht krijgen en kan Allah je situatie verlichten en je een uitweg bieden.

Coaching bij huwelijksproblemen

Hulp van ervaren professionals

Huwelijksproblemen zijn verschillend en brengen allemaal schade met zich mee. De partner ervaart hoge stress en een daling in welzijn.

Onze islamitische coaches helpen om van huwelijksproblemen af te komen door begeleiding en oplossingen te bieden.

Coaching krijgen

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen