Ongelukkig huwelijk islam | Fitrah Tawheed

Wat zijn huwelijksproblemen?

Wanneer is er sprake van huwelijksproblemen? Is dat al wanneer er enkele botsingen of miscommunicaties ontstaan? We spreken van huwelijksproblemen wanneer de relatie niet meer te dragen valt of wanneer het huwelijk aan het afbreken is.

Veelvoorkomende huwelijksproblemen:
 • FinanciĆ«le misbruik
 • Gebrek aan aandacht
 • Gebrek aan intimiteit
 • Verbale toxiciteit
 • Fysieke geweld
Inhoud
 1. Partner die kan samenwerken
 2. Koppige, hoogmoedige en gemene partner

Partner die kan samenwerken

Is je partner in staat om te reflecteren en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar daden? Zoja, dan is er hoop voor je.

Je kunt namelijk samenwerken met je partner, alhoewel dit niet altijd gaat zoals je zou wensen. De mogelijkheid op samenwerking is essentieel voor verandering.

Maar tuurlijk, je partner zal soms koppig zijn om verandering te brengen. Dat is een hindernis die jullie samen dienen te overwinnen, want de kans op het redden van je huwelijk is mogelijk met een partner die openstaat voor verbetering.

1. Breng het probleem in kaart

Als partner in een huwelijk is het belangrijk dat je weet waar de kern van het probleem ligt. Bedenk voor jezelf wat de problemen zijn waar jij momenteel tegenaan loopt.

Dit kan van alles zijn, van frustratie van constant het huishouden moeten doen tot onrealistische verwachtingen in financiele hulp.

2. Bespreek het probleem met je partner

Zoek een rustig moment in de dag waar jij en je partner samen kunnen komen om dit gesprek te hebben. Hoor ook wat je partner te zeggen heeft zodat beide kanten in kaart worden gebracht.

Iedereen reageert anders op kritiek, daarom is het belangrijk de problemen waar jij tegenaan loopt op een rustige manier te communiceren.

Geef je emoties niet de overhand wanneer je iets met je partner wilt bespreken. Geef duidelijk aan waar je frustraties liggen en waarom.

Door middel van een duidelijke communicatiestrategie kun je ervoor zorgen dat het gesprek gericht blijft op het behalen van een bepaald doel. Het is helaas niet altijd mogelijk om onenigheid te vermijden, zelfs als je duidelijk communiceert.

3. Leggen van grenzen

Grenzen zijn er om je te beschermen van pijn en schade. Het is moeilijk om grenzen vast te leggen en te behouden. Dit vermijdt onnodige ruzies en miscommunicaties.

Het kan nuttig zijn om je eigen grenzen op te schrijven om ze duidelijk te hebben voor jezelf. Zo kun je gemakkelijk zien welke grenzen zijn behouden en welke zijn overschreden.

Schakel hulp in

Bevind je nog problemen en kom je er niet helemaal uit met je partner, dan is het handig om hulp in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld een relatietherapeut of huwelijk professional zijn.

We helpen je eruit te komen met onze online hulp service, zodat je je weer gelukkig kunt voelen en vrijkomt van huwelijksproblemen.

Koppige, hoogmoedige en gemene partner

Geeft je partner jou de schuld voor alle problemen in het huwelijk, dan wil deze partner geen verantwoordelijkheid nemen en heeft hij of zij geen zelfreflectie.

Je kunt als partner nogal vast komen te voelen wanneer je te maken hebt met zo een partner. Hoe kom je verder zonder dat hij of zij met je gaat samenwerken?

Veelvoorkomende huwelijksproblemen bij deze partners:
 • Verbale misbruik
 • Financiele misbruik
 • Je kunt geen stem hebben
 • Verantwoordelijkheid dragen voor alles
 • Je voelt je alleen
 • Je wordt gekleineerd
 • Fysieke geweld

Natuurlijk wil je het beste voor je huwelijk. Je gaat op zoek naar oplossingen, maar komt niet verder door hoe je partner is ingesteld.

Je vraagt om je rechten als echtgenote of echtgenoot, maar deze lijken constant weer te worden overgeslagen. Je echtgenote of echtgenoot geeft je geen aandacht. Dat is natuurlijk zeer vervelend en frustrerend. Wanhoop en hopeloosheid zijn twee onvermijdelijke dingen wanneer je te maken hebt met een partner die geen verantwoordelijkheid kan nemen.

Je kunt als goedwillende partner weinig doen om tot oplossingen te komen binnen zo een huwelijk. Dat jouw rechten je worden ontnomen is niet jouw fout, het is eerder zware onrecht. Het resultaat van een relatie met een koppige partner is een ongelukkig huwelijk.

Online hulp bij problemen in het huwelijk

Hulp van professionals

Bevrijd jezelf van de huidige problemen van je huwelijk. Krijg advies en een duidelijk beeld van je situatie.

Praat met een van onze adviseurs en vertel jouw verhaal. Uit jezelf en voel je gehoord. De sessies vinden online plaats, via de live chat van onze website.

Kom meer te weten over onze online hulp service en krijg de hulp die jij verdient.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen