Ongelukkig huwelijk islam | Fitrah Tawheed

Wat zijn huwelijksproblemen?

Wanneer is er sprake van huwelijksproblemen? Is dat al wanneer er enkele botsingen of miscommunicaties ontstaan? We spreken van huwelijksproblemen wanneer de relatie niet meer te dragen valt of wanneer het huwelijk aan het afbreken is.

Meest voorkomende huwelijksproblemen:
  • FinanciĆ«le misbruik
  • Gebrek aan aandacht
  • Negeren
  • Gebrek aan intimiteit
  • Verbale toxiciteit
  • Fysieke geweld

Natuurlijk wilt het niet zeggen dat een huwelijk zonder argumenten bestaat, aangezien wij mensen niet perfect zijn. We zullen fouten maken in het huwelijk en kunnen de mensen om ons heen van streek maken. Dit is alleen maar menselijk, dus ruzie hebben met je partner is niet het einde van de wereld, en dat zou ook niet het geval moeten zijn.

Het wordt een probleem als deze argumenten aanhoudelijk en consistent worden, zonder dat er een oplossing plaatsvindt. Wanneer het koppel zich beetje bij beetje van elkaar los begint te breken, zonder dat ze de zaak oplossen, zal dit grotere problemen veroorzaken.

Een huwelijk is bedoeld als een comfort voor zowel de man als de vrouw. Kleine problemen kunnen door het koppel zelf of via tussenpersonen worden opgelost. Wanneer er grotere problemen zijn, heeft het huwelijk een niveau van chaos bereikt.

Gevolgen van huwelijksproblemen

Het hebben van huwelijksproblemen kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid en welzijn. Door de voortdurende stress en uitputting kun je je erg hopeloos en depressief voelen.

Een ongelukkig huwelijk kan je ook de indruk geven dat je de rest van je leven zo zult moeten leven. Dit hoeft niet het geval te zijn. Want ook jij verdient een huwelijk dat je gelukkig maakt.

1. Identificeer het probleem

Het is belangrijk om de exacte problemen waarmee je in dit huwelijk te maken hebt te identificeren. Het identificeren van het probleem geeft je niet alleen duidelijkheid, maar helpt je ook vooruit.

Door de problemen te identificeren, krijg je inzicht in de oorzaak van het stuklopen van je huwelijk. Dit kan van alles zijn, van financieel misbruik tot emotioneel misbruik.

2. Druk jezelf uit tegenover je partner

Jezelf uiten tegenover je partner betekent dat je communiceert wat je dwars zit. Hoewel niet elke partner dit toestaat, is het essentieel om huwelijksproblemen op te lossen.

De realiteit is dat niet elke partner je de kans geeft om jezelf te uiten, en dit vormt op zichzelf een groot deel van het probleem.

Om problemen op te lossen, moeten beide partners openstaan voor communicatie over wat hen dwars zit.

Als je de kans krijgt om te communiceren wat je dwars zit, bedenk dan dat je dit op de best mogelijke manier moet doen. Probeer direct te zijn, maar op een zachte manier.

3. Probeer coaching of therapie

Dit is niet voor iedereen, maar wel voor degenen die verandering willen brengen in hun situatie of huwelijk. Therapie of coaching kan het huwelijk naar een gezonder niveau tillen.

Een professional heeft een breed inzicht in hoe beide partners zich voelen over elkaar en elkaars gedragingen binnen het huwelijk, en kan daardoor effectief advies geven bij huwelijksproblemen.

Met een neutrale kijk stelt de professional je in staat je beter te voelen door begeleiding en sterk advies te geven.

Natuurlijk zal niet elke partner openstaan voor huwelijkstherapie of coaching, maar dat betekent niet dat de hoop daarmee verdwijnt.

Jouw gezondheid en welzijn zijn belangrijker dan wat dan ook. Individuele coaching of therapie kan je helpen door een rustgevende omgeving te bieden waarin je je kunt uiten over je huwelijksproblemen.

Naast dat je je kunt uiten bij een professional die jouw situatie goed begrijpt, krijg je ook begeleiding en sterk advies over hoe je van de huwelijksproblemen af kunt komen.

Mocht je partner hiervoor openstaan, dan is er zeker een goede kans op verbetering in je huwelijk. Maar ook wanneer je partner hier niet voor openstaat, betekent dit niet dat je jezelf vast moet ketenen aan dit huwelijk.

Wij bieden islamitische coaching aan bij huwelijksproblemen. Dit stelt je in staat om hulp te zoeken bij professionals, waar je je kunt uiten en begrepen voelt.

Bekijk de mogelijkheden

4. Evaluatie

Uit de evaluatie kunnen twee mogelijke resultaten worden gezien: een verbetering ten opzichte van de oude situatie of geen verbetering.

Je kunt pas vaststellen dat er sprake is van verbetering als deze blijvend is, en niet wanneer je huwelijk weer terugvalt in oude patronen.

Als niets lijkt te werken, zelfs niet nadat beide families advies hebben gegeven of tussenpersonen hebben ingeschakeld, kan de hopeloosheid toenemen.

Niets lijkt een blijvende verandering teweeg te brengen en je partner volgt nog steeds zijn of haar oude manier van omgaan met jou.

In dit stadium evalueer je of je de relatie nog steeds wilt behouden. Niet elke partner kan aan jouw behoeften voldoen, zelfs niet als deze minimaal zijn.

En niet elke partner is bereid zijn of haar gedrag te veranderen, waardoor huwelijksproblemen blijven bestaan. Het is nuttig om een second opinion te vragen over je evaluatie en wat je in deze specifieke situatie kunt doen.

Het is altijd beter om gezondheid boven gewoonte te kiezen. Een huwelijk verlaten brengt veel ongemak en pijn van verlies met zich mee, en dat is begrijpelijk.

Het verlies van gewoontes en patronen, en ook van de persoon met wie je lang hebt samengewoond, kan zeker pijnlijk zijn, zelfs als die persoon niet goed voor je was.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen