Apart slapen na ruzie | Fitrah Tawheed

Apart slapen na ruzie

Het kan zeer frustrerend zijn wanneer je apart komt te slapen van je partner. Dit kan zijn veroorzaakt door een ruzie of een grote botsing. Partners die apart van elkaar komen te slapen hebben vaak ook andere huwelijksproblemen die zich afspelen.

Natuurlijk wil je dan weten hoe je dit kunt oplossen om weer vrede te hebben met je partner. Helaas gaat dit niet altijd zoals je zou willen. Dit probleem kan dan langdurig worden, waardoor jouw gezondheid als partner achteruit gaat.

Vind de oorzaak van de ruzie

Om weer vrede te krijgen met je partner, is het belangrijk dat je weet waarom deze ruzie is ontstaan. Heeft het wel zijn geldige redenen waarom deze ruzie zo groot is geworden als wat het is?

Veel partners kiezen ervoor om apart te slapen na een grote botsing, iets wat voor wat chaos heeft gezorgd. Denk bijvoorbeeld aan het verbreken van een belofte, ongehoorzaamheid of veelvuldig hebben gelogen.

Apart slapen na een ruzie kan dus nogal wat oorzaken hebben. Bedenk voor jezelf wat de reden is waarom je momenteel te kampen hebt met de effecten van de ruzie.

Apart slapen volgens islam

Het is voor de partner niet gepast om dit te doen wanneer dit ongeldige redenen heeft. De islam geeft de echtgenoot de mogelijkheid om het bed (tijdelijk) niet met zijn vrouw te delen wanneer zij opstandig en ongehoorzaam is geworden.

En wat betreft hen (echtgenotes) waarvan jullie ongehoorzaamheid vrezen: waarschuw hen (eerst), weiger (vervolgens) het bed met hen te delen, en (als dat niet helpt) slaat hen (licht). Indien zij weer gehoorzaam zijn, zoek dan niets tegen hen. Waarlijk, Allah is Verheven, Groots.
[Surah an-Nisa vers 34]

Dit is als maatregel op de handelingen van de echtgenote, zodat zij hopelijk weer zal terugkeren naar gehoorzaamheid van de man.

Uiteraard gaat het hier niet ongehoorzaamheid in bepaalde kleine wensen van de man. Noch kan ze worden gestrafd voor onrechtvaardige wensen van haar partner.

Apart slapen als onrechtvaardige straf

Het is niet de bedoeling dat de partner deze maatregel lang aanhoudt. Apart slapen na ruzie is niet gepast, want een ruzie dient uitgepraten te worden.

Wanneer je merkt dat de meerderheid van ruzies resulteren op apart slapen, kan dit een negatieve impact hebben op je welzijn.

Als de partner onredelijk is en je het bed niet laat delen, dan kan dat natuurlijk zorgen voor veel frustratie. Een huwelijk vereist samenwerking en overweging om te verbeteren.

Apart slapen heeft veel negatieve gevolgen op je zelfbeeld wanneer dit regelmatig gebeurt. Je kan je dan namelijk ongewild en ongewaardeerd beginnen te voelen.

Ook kun je dan de liefde in twijfel trekken, en dat is een redelijke gedachte wanneer de partner apart slaapt zonder de ruzie op een volwassen wijze te benaderen.

Hoe een partner om dient te gaan met ruzies

De islamitische manier om juist om te gaan met ruzies is om volwassen te blijven. De partner dient jouw kant te horen en niet hoogmoedig of koppig te handelen na een ruzie.

Heb je ruzie doordat hij of zij wat van je verwachtte wat je niet hebt gedaan, dan kan dit een partner frustreren, maar mag dit niet resulteren op het apart slapen.

Rechtvaardigheid is dus belangrijk bij het benaderen van ruzies. De juiste manier is niet om meteen uit te gaan op maatregelen om de partner te straffen.

Er mag niets van je verwacht worden wat je islamitische plicht niet is. Denk bijvoorbeeld aan het koken voor vrouwen of huishouden. Als je iets niet deed omdat je dit niet aankon, dan is het niet de bedoeling dat je partner je hierop afstraft door apart te slapen of je te negeren.

Hoe verder?

Vind de momenten dat je apart slaapt van je partner. Is het islamitisch gezien redelijk dat je partner dit doet bij je? Of is het een kinderachtige manier geworden waarop er wordt omgegaan met botsingen en meningsverschillen?

Bedenk voor jezelf de exacte reden waarom je partner apart slaapt van jou. Het is namelijk totaal ongepast als dit wordt gedaan om jouw kant van het verhaal te vermijden en te negeren.

Staat je partner open voor samenwerking? Of merk je dat jij geen stem mag hebben in het huwelijk? Is het de tweede, dan lijkt hoop op verandering te ver gezocht in dit soort huwelijk.

Coaching bij huwelijksproblemen

Hulp van ervaren professionals

Apart slapen in een huwelijk kan voor veel schade zorgen. Het zorgt voor een gevoel van ongeliefdheid en waardeloosheid.

Onze islamitische coaches helpen om van huwelijksproblemen af te komen door begeleiding en oplossingen te bieden.

Coaching krijgen

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen