Mijn man is niet intiem met mij | Fitrah Tawheed

Geen intimiteit van de echtenoot

Het kan zeer frustrerend zijn om te observeren en te realiseren dat je man niet intiem is met jou. Hij kan dan misschien een keer of twee intiem met je worden, maar dan stopt dit ineens. Dat is natuurlijk zeer frustrerend.

Wanneer dit probleem zich weer voordoet, kan dit resulteren in een nogal ongelukkig huwelijk. Je kunt je dan best alleen beginnen te voelen. Dus hoe ga je precies om met je echtgenoot die niet intiem met jou is?

In dit artikel lees je wat je kunt doen om dit probleem te verhelpen. Ook krijg je meer duidelijkheid over wat de mogelijke oorzaken zijn van waarom je man zich zo gedraagt. Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat hij je van intimiteit weerhoudt na ruzie, maar ook kan het zijn dat hij niet in staat is om met je te verbinden.

Het is logisch dat je van dit probleem af wilt, aangezien het een van de grootste oorzaken is van huwelijksproblemen.

1. Uit je zorg

De eerste stap is om je zorg te uiten over dit probleem van gebrek aan intimiteit van je partner. Het is belangrijk dit te uiten om de pijn en frustratie van dit probleem niet te verergeren.

Nadat je je dan hebt geuit en je zorgen kwijt bent bij je partner, is het tijd om het proces te volgen. Merk je dat je man hier gehoor aan geeft of begint hij intiem te zijn omdat het maar moet?

Als je dan merkt dat je niet tevreden bent met het resultaat omdat het geforceerd aanvoelt van zijn kant, dan kan dit natuurlijk best frustrerend zijn. Je zou natuurlijk willen dat hij uit zichzelf intiem wordt, en dus niet als hij dit forceert.

Het wordt vermoeiend na een tijdje. Na constant achter hem aan te gaan en intimiteit te vragen kun je je best radeloos beginnen te voelen.

Je kunt dan bijvoorbeeld zo wanhopig worden dat je dit probleem maar gewoon begint te accepteren zoals het is. Maar dit kun je natuurlijk niet volhouden, omdat je als mens die connectie nodig heeft op emotionele grond zo niet kunt overleven.

2. Reflecteer

Je kent je man nu vast wel goed en ziet dat hij geen intieme persoon is. Hij kan bijvoorbeeld ook best nalatig zijn voor je emotionele behoeftes, wat vaak gekoppeld gaat met dit probleem van een gebrek aan intimiteit.

Er is een reden waarom je man niet echt intiem is. Hij kan het misschien moeilijk vinden om met een ander te hechten of te verbinden. Zoals je weet is intimiteit best een diep proces waarbij er sprake is van connecten en hechten.

Je man kan beginnen te voelen als een vreemdeling in je eigen huis. Je begint je te voelen als minder dan een partner, en sneller als een vriend, moederfiguur, kamergenoot, collega of oppasser.

In deze fase is het cruciaal om je te reflecteren op je situatie. Op die manier kun je beginnen na te denken of dit wel iets is waar je mee te maken wilt blijven hebben.

3. Relatietherapie

Vraag je man of hij ervoor zou openstaan om relatietherapie te overwegen voor de problemen waar jullie momenteel tegenaan lopen.

Niet iedereen zou openstaan voor dit idee. Ze zouden bijvoorbeeld defensief beginnen te worden of niet in staat zijn om zelfreflectie te hebben.

Als jouw man er open voor zou staan, dan kun je een Islamitische therapeut of professional op gebied van huwelijksproblemen inschakelen.

4. Volg het proces van potentiële verandering

Zie of jouw man zich begint aan te passen of anders begint te gedragen na de sessies van relatietherapie of zonder. Is hij écht aan het veranderen? Geeft hij je nu dan wel die intimiteit die je nodig hebt?

Volg het proces een maand of twee en zie of je nieuwe inzichten krijgt over hoe hij zich aanpast. Misschien is hij zich maar alsof aan het voordoen om je niet te verliezen, want dat kan een grote vrees van hem zijn door zijn verlatingsangst.

Of hij is gewoon oprecht en wil écht verandering brengen aan de situatie, en dat is alleen maar goed en veelbelovend.

5. Evaluatie

Als je het proces hebt gevolgd en ontevreden bent met het resultaat, dan kan dat natuurlijk zeer frustrerend voor je zijn. Want je wil dat je man intiem en liefdevol wordt.

In deze fase zul je moeten reflecteren of je hier wel mee verder wilt gaan en het huwelijk wilt voortzetten. Kijk naar je behoeftes en respecteer ze, omdat je alle recht hebt op intimiteit.

Niet elke man zal je intimiteit kunnen bieden, en dat kan komen om een aantal redenen. Je bent niet verantwoordelijk voor dit probleem dat hij niet intiem met je is, alhoewel dat wel zo kan voelen voor je. Het is eigenlijk niet jouw schuld, want hij kan gewoonweg niet hechten op een gezonde manier.

Ga voor jezelf na of dit de persoon is met wie je verder wilt gaan. Houd in gedachte dat deze persoon je niet de liefde en intimiteit kan bieden, en helaas kun je hier verder niets aan veranderen.

6. Besluit

Nu dat je hebt gezien hoe je man is en hoe hij zich gedraagt, kan dit een heldere visie aan je geven van hoe je verder wilt gaan.

Je zou ervoor kunnen kiezen om te blijven om fysieke gezelschap te behouden. Maar helaas komen hier wel een aantal nadelen bij kijken. Je kunt dan bijvoorbeeld geen intimiteit en liefde verwachten die je nodig hebt.

Een andere optie is om dit huwelijk te verlaten en je leven weer te herpakken. Je verdient namelijk liefde en intimiteit, en deze twee heb je voor een lange tijd onvoldoende kunnen krijgen. Deze optie zou je leven wel een stuk moeilijker kunnen maken voor de korte duur, aangezien je dan als alleenstaande moeder door moet en eventuele kinderen alleen zal moeten verzorgen.

Kies wat juist is voor jou en vraag Allah om je door het proces te helpen. Krijg online hulp en advies van onze professionals op gebied van huwelijksproblemen om jezelf tot een beter besluit te laten komen.

De gevolgen bij een gebrek aan intimiteit

Als echtgenote zou je natuurlijk nodig en geliefd willen voelen zoals je bent. Deze behoefte kan niet worden vervuld in een huwelijk dat gebrek heeft aan intimiteit.

Jouw mentale welzijn gaat naarmate de tijd langzaam achteruit. Dag bij dag ben je aan het piekeren, voel je je gestrest, vermoeid en emotioneel uitgeput.

De negatieve gevolgen van een gebrek aan intimiteit zijn veel. Je zou door dit probleem bijvoorbeeld ook een depressie kunnen ontwikkelen. Jouw zelfvertrouwen gaat er ook door achteruit, aangezien constant op de hoogte wordt gesteld dat je niet de liefde krijgt die je nodig hebt.

Dus hoe verder? Kies voor jezelf en je behoeftes, respecteer ze en accepteer dat je het recht hebt op intimiteit van je partner.

Veel vrouwen kampen met dit probleem in hun huwelijk. De keuze ligt bij jou om te blijven of om te vertrekken, en niemand anders kan die keuze voor jou maken.

Coaching bij huwelijksproblemen

Hulp van ervaren professionals

Geen tot gebrekkig intimiteit ervaren in een huwelijk kan voor veel schade zorgen. Je voelt je dan bijvoorbeeld ongewild of waardeloos.

Onze islamitische coaches helpen om van huwelijksproblemen af te komen door begeleiding en oplossingen te bieden.

Coaching krijgen

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen