Welbekende merk

Velen zijn op de hoogte van de meest bekende kledingmerk van de wereld. Overal komen we deze merk wel tegen. Of het nou op tv is, atleten die het dragen, of winkels die er vol mee zitten. Wat houdt Nike in en is het haram in Islam? Kom hier meer over te weten.

Inhoud
  1. Wat is Nike?
  2. Wat is het oordeel?

Wat is Nike?

Velen zijn niet op de hoogte van wat de merk inhoudt en waar de naam vandaan komt. De oprichters van de merk Nike zeiden in een interview dat de merknaam afstamt van de griekse godin Nike. Ze waren bewonderd over waar de godin voor staat: overwinning.

Wat is het oordeel?

Binnen de Shahada leren we dat alle valse goden verworpen dienen te worden. Het staat ook wel bekend als Kufr bi Taghut: verwerpen van afgoden. Het is een pilaar van de Shahada en is dus essentieel voor de geldigheid van de uitspraak.

We kunnen geen valse goden dragen en vervolgens claimen dat we deze verwerpen. Het is bovendien een pilaar van de Shahada dat afgoden verworpen moeten worden om deze uitspraak geldig uit te spreken.

Imam Shafi'ī zei:
"Er zijn een aantal tekenen waarbij je kunt zien dat iemand afgoden verwerpt: haten op de tong, ongeloof vertonen in de afgod en het verwijderen ervan wanneer dit mogelijk is."
[Kitab al-Umm van Imām Shāfi’ī]

Het dragen van een afgod is dus iets wat als vreselijke daad wordt gezien. Je draagt dan namelijk iets dat Allah beledigt, want wie heeft het recht aanbeden te worden naast Allah?

Het dragen van Nike is dus zeker een daad dat haram is. Dit komt doordat de merk van een griekse godin afstamt. Het is dus belangrijk vanwege deze reden om de merk te verwerpen.

Iedereen die ongelovig is in afgoden, en in Allah gelooft, heeft een sterk houvast gegrepen dat nooit zal afbreken. En Allah is de Alhorende, de Alwetende.
(2:256 Koran)