Wat is Taghut?

In de Islam wordt iets of iemand dat aanbeden wordt en er tevreden mee is, gezien als Taghut. Het woordje komt van het Arabisch wat zich in het Nederlands naar 'afgod' vertaald. Iedereen kan een Taghut zijn, dus het sluit zich niet uit tot alleen standbeelden.

Er zijn verschillende objecten, mensen of dieren, die aanbeden worden. Als moslim is het belangrijk deze Tawaghit (meervoud van Taghut) te verwerpen. Het concept van verwerpen van afgoden heet in Islam 'Kufr bi Taghut'.

Elke daad van aanbidding behoort alleen tot Allah. Niemand heeft het recht aanbeden te worden behalve Hij. Dat is de basis van de Islam waar elke moslim aan dient te houden. Het is bovendien ook de eerste pilaar van de Islam: Shahada.

Iedereen die ongelovig is in afgoden, en in Allah gelooft, heeft een sterk houvast gegrepen dat nooit zal afbreken. En Allah is de Alhorende, de Alwetende.
(2:256 Koran)

Geeft men bijvoorbeeld een Eigenschap van Allah weg aan iets of iemand, dan ziet hij datgene als god of partner naast Allah. En dat is waar de Islam een groot verbod op legt. Dat is namelijk de grote vorm van Shirk.

En waarlijk, Wij hebben naar iedere natie een boodschapper gezonden (verkondigend): “Aanbidt Allah en verwerp de Taghut (afgod).
(16:36 Koran)

Wie zijn Taghut?

Alles en iedereen dat aanbeden wordt en daar tevreden mee is, wordt gezien als Taghut. Dat kan een mens, dier, object of geest zijn.

Iets of iemand hoeft anderen niet aan te sporen die aanbiddingen te verrichten. Het ontvangen en er tevreden mee zijn is genoeg om een Taghut te zijn.

Er zijn verschillende Tawaghiet die verschillen in hoe ze worden aanbeden. Aanbidding gebeurt namelijk op verschillende manieren. Het kan een fysieke neerknieling zijn, maar ook liefde die gelijkstaat of hoger is dan dat voor Allah.

Criteria van Taghut:
 • De mens of geest die aanbeden wordt moet er tevreden mee zijn
 • Ontvangt liefde dat groter of gelijkstaat dan voor Allah
 • Wordt gehoorzaamd boven Allah
 • Wordt gevrezen boven Allah
 • Beweert eigenschappen van een god te bezitten
 • Neemt enkele of alle Eigenschappen van Allah tot zich
 • Beweert god te zijn
 • Wilt aanbeden worden en roept anderen daarnaar om te doen

Lijst met Tawaghit:

Er zijn verschillende Tawaghit die we hieronder beschrijven. Uiteraard zijn er vele anderen die hieronder vallen. En dat is wat je uit de criteria vaak zelf al kunt bedenken. We hebben grote namen en groepen in een overzichtelijk lijst gezet die onder de criteria van een Taghut vallen.

 1. Shaytan
 2. Zij die wetten maken naast Allah
 3. Waarzeggers
 4. Farao
 5. Al-Lāt en al-'Uzza
 6. Nike
 7. Het kruis van Christendom
 8. Versace
 9. Maserati
 10. ASUS

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen