Wat te doen bij onvoldoende aandacht van de man

Het is enorm vervelend dat jouw man je onvoldoende aandacht geeft. In zulke situaties lijkt alles in te storten, want aandacht is een essentieel onderdeel van het huwelijk.

Meest voorkomende redenen waarom de man zijn vrouw onvoldoende aandacht geeft:
 1. Hij besteedt te veel tijd aan zijn werk
 2. Hij is emotioneel afwezig
 3. Hij heeft ruzie met de echtgenote
 4. Hij gebruikt het als middel om te krijgen wat hij wil
 5. Hij heeft geen interesse meer in de echtgenote

1. Hij besteedt te veel tijd aan zijn werk

In deze situatie is de man vaak afwezig door zijn werk. Hij is vaak druk en geeft weinig tot geen aandacht aan zijn vrouw of gezin. Dit kan zeer frustrerend zijn, niet alleen voor de vrouw, maar ook voor zijn kinderen.

Vaak zijn mannen die te veel bezig zijn met hun werk eraan verslaafd. Ze kunnen het moeilijk loslaten wanneer dit van hen vereist is. Zo kunnen ze klaar zijn met werk en thuis fysiek aanwezig zijn, maar emotioneel en mentaal lijken ze heel afwezig te zijn.

Ze denken dan bijvoorbeeld aan hun werk terwijl ze verwacht zijn tijd aan hun gezin te geven. Werkverslaafden zijn verslaafd omdat ze wat uit hun werk krijgen wat ze diep nodig hebben. Deze dingen zijn onder andere afleiding van pijnlijke realiteit en beloning voor inzet.

Mannen die verslaafd zijn aan hun werk hebben veel moeite met verandering. Alhoewel het moeilijk voor ze is, zegt dit niet dat het onmogelijk is. Het ligt er volledig aan of de man zichzelf wel openstelt om hierin te willen veranderen.

Wat je eraan kunt doen

Je kunt er alleen wat aan doen als je man openstaat voor zelfreflectie en communicatie. De onderstaande tips gelden dus voor een man die kan veranderen.

Probeer vast te stellen wat voor dingen je man graag zou willen krijgen uit de relatie. Vaak ontbreken deze dingen waardoor hij dit in andere dingen begint te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan rust, gevoel van nodig zijn, gevoel van gewild zijn etc.

Heb je een lijstje met dingen wat hij uit de relatie wilt halen? Dan kun je voor jezelf kijken welke van deze dingen momenteel ontbreken in de relatie.

Probeer deze punten dus meer aandacht te geven. Dit zal er namelijk voor zorgen dat hij meer uit zijn relatie haalt dan uit zijn werk. Dit zal hem meer aantrekken tot de relatie, waardoor hij je meer tijd kan geven.

Hiermee voorkom je dus dat hij de pijnlijke realiteit probeert te ontsnappen door onnodig meer te gaan werken.

2. Hij is emotioneel afwezig

Een man die emotioneel afwezig is, is afwezig op alle vlakken. Je kunt samen zijn maar totaal alleen voelen. Deze mannen staan niet open voor een diep gesprek, om over hun emoties te praten of je met volle aandacht te horen.

Het is moeilijk om in een relatie te zitten met een man die emotioneel afwezig is. Dit kan uiteindelijk namelijk lijken op een gebrek aan interesse.

Wanneer je man emotioneel afwezig blijft, zul je merken dat je gezondheid achteruit gaat en je depressief begint te worden.

Emotioneel afwezige mannen geven je niet genoeg liefde, aandacht, tijd, interesse of vreugde. Vaak zijn er wel redenen waarom ze opeens emotioneel afwezig worden.

Verschillende redenen waarom mannen emotioneel afwezig kunnen worden:
 • Ze hebben ruzie met je gehad
 • Ze kampen met een depressie
 • Ze hebben weinig interesse in de relatie
 • Ze voelen zich uitgeput
 • Ze voelen zich niet gehoord

Wat je eraan kunt doen

Kom te weten wat de precieze reden is waarom hij zich emotioneel afwezig opstelt. Ga in gesprek met door je open op te stellen. Probeer hem niet te stoppen in wat hij je wilt vertellen door hem af te haken of te bekritiseren.

Hij zal vast en zeker wel wat punten benoemen dat aanvallend over kan komen. Dit is vaak niet aanvallend bedoelt, daarom kun je dit dus beter met openheid benaderen.

Zijn de redenen die hij geeft nogal vaag en denk je dat er wat diepers afspeelt, dan kun je er niet veel aan doen. Aan jou is dus om in gesprek te gaan en hem zich te laten uiten. Merk je dat hij onrechtvaardige redenen heeft, dan ligt de verbetering niet bij jou, maar eerder bij hem.

3. Hij heeft ruzie met de echtgenote

Het kan zijn dat de man jou minder aandacht geeft na een ruzie met je te hebben gehad. Dit kan bijvoorbeeld wat zijn dat het nogal heeft geraakt en wat hij nog niet heeft verwerkt.

Wel moet je weten dat dit natuurlijk geen geldige reden is waarom je jouw recht niet krijgt. De man is verantwoordelijk voor zijn eigen daden en dient er daarom voor te zorgen dat dit opgelost wordt.

Sommige mannen maken gebruik van een meningsverschil, miscommunicatie of botsing om vervolgens minder aandacht aan je te hoeven geven. Ze beweren zo dat je het verdient dat hij gedraagt op de wijze dat hij doet.

Deze type mannen zijn natuurlijk niet goed bezig. Ze manipuleren je door te zeggen dat dit jouw schuld is dat ze zich terug hebben getrokken.

Het is niet jouw fout dat je jouw recht van aandacht niet krijgt. Tuurlijk kan er een ruzie uitbarsten dat na een tijdje weer wordt opgelost, maar wanneer de man dit op lange duur aan blijft houden, begaat hij zeker onrechtvaardige handeling jegens zijn vrouw.

Wat je eraan kunt doen

Probeer hem niet te forceren om het weer goed met je te maken. Geef hem wat tijd en ruimte om de situatie te verwerken. Merk je dat hij op lange duur nog steeds dezelfde routines aanhoudt, dan is dit natuurlijk onrechtvaardig.

Een ruzie gebeurt altijd weleens, en de partner dient dit dan ook als een volwassene te benaderen. Als hij wrok behoudt zonder dit te willen veranderen, dan is er wat anders aan de hand. Dan wilt hij je waarschijnlijk straffen voor wat je hebt gedaan, hoe klein het ook is.

Je kunt er weinig aan doen als je man de ruzie op een onvolwassen manier benadert. Bedenk voor jezelf of je hier nog mee wilt omgaan, want dit kan best frustrerend zijn.

Heb je dan wat tijd en ruimte gegeven, dan kun je in gesprek gaan. Vertel hem hoe hij er nu voor staat en wat hij wilt doen. Een oprechte man zal zijn vrouw niet lang willen negeren.

4. Hij gebruikt het als middel om te krijgen wat hij wil

Sommige mannen manipuleren hun vrouwen om te krijgen wat ze willen. Ze doen dit bijvoorbeeld door aandacht en tijd van hun echtgenote te weerhouden. Dit is natuurlijk ontzettend onrechtvaardig.

Je kunt je vaak ook machteloos voelen bij deze type mannen. Ze gebruiken de kleinste dingen tegen je om te krijgen wat ze willen.

Sommige van de mogelijke doelen:
 • Totale overgave van jou
 • Als straf voor ongehoorzaamheid
 • Je eigen mening opgeven
 • "My way or the highway"
 • Jou slecht laten voelen voor je eigen mening
 • Je constant angstig maken voor eventuele straf

Wat je eraan kunt doen

Kom meer te weten over wat precies zijn doelen zijn. Merk je dat hij onrechtvaardige doelen heeft, dan is dit natuurlijk zeer frustrerend.

Ga je voor jezelf na of je dit wel voor jezelf wilt. Het zou heel jammer zijn om je eigen op te geven om in een relatie te kunnen zitten. Zo hoeft het namelijk niet te zijn.

Het kan ook zo zijn dat je man een verkeerd beeld heeft van welke maatregelen genomen mogen worden. Misschien denkt hij wel dat het van de islam is dat je de vrouw kunt negeren wanneer ze ongehoorzaam is.

Informeer jezelf over de maatregelen die toegestaan zijn en probeer deze dan vervolgens aan hem over te brengen.

5. Hij heeft geen interesse meer in de echtgenote

Het kan ook zijn dat je geen aandacht krijgt doordat je echtgenoot geen interesse meer heeft. Dit kan bijvoorbeeld doordat hij het niet meer aankan of door wil gaan met de relatie.

Hij trekt zich dan terug en ontneemt je aandacht en tijd. Dit is een fase waarin hij niet meer wil communiceren. Tuurlijk is dit ook onrechtvaardig, want hij hoort je niet zo te behandelen. Elke echtgenote heeft recht op aandacht en tijd, en dit mag haar nooit lang worden ontnomen.

Wat je eraan kunt doen

Wanneer je weet dat hij geen interesse meer heeft, dan kan dat natuurlijk voor verdriet zorgen. Bekijk zijn redenen waarom hij geen interesse meer heeft.

Mannen die geen interesse meer hebben en hun vrouw negeren hebben vaak geen goede reden. Ze geven dan vaak als reden dat de vrouw te hoge verwachtingen stelt, ongehoorzaam is en ondankbaar is. Dit zijn excuses die ze hebben verzonnen om hun gedrag te rechtvaardigen.

Ga voor jezelf na wat voor positieve dingen je uit dit huwelijk haalt. Bedenk dan daarna wat voor negatieve dingen je uit dit huwelijk haalt. Als de negatieve punten zwaarder voor je wegen dan de positieve punten, dan is het misschien een idee om scheiding te overwegen.

Het is niet altijd iets waar je wat aan kunt doen

Veel vrouwen krijgen onvoldoende aandacht van hun man. Dit is een welbekend probleem dat tegenwoordig heerst. Het is enorm onrechtvaardig dat vrouwen hiermee te kampen hebben, want zij hebben recht op genoeg aandacht.

Er zijn ook wel situaties waarbij de vrouw onredelijke verwachtingen stelt, bijvoorbeeld dat de man haar elke dag dient te berichten tijdens zijn werkuren. Dit is niet iets wat redelijk is, omdat de man tijdens die uren zich moet focussen op zijn werk.

Stel je niet zulke onredelijke verwachtingen van je man, dan is het begrijpelijk dat je je hieraan ergert. Er zijn geen geldige redenen waarom een man zijn vrouw geen aandacht geeft terwijl hij met haar is.

Zoek steun

Vind je het fijn om jouw verhaal te doen om je minder alleen te voelen? Je kunt altijd mensen bereiken die je hier goed advies op kunnen geven en een luisterend oor bieden.

Krijg online coaching van onze professionals op gebied van relatie en welzijn. We helpen je graag minder alleen te voelen door jouw verhaal te horen en te valideren waar dat nodig is.

Coaching bij huwelijksproblemen

Hulp van ervaren professionals

Je hebt gewoon recht op aandacht van je man, en het kan zeer frustrerend zijn als je hierin tekort komt. Het zorgt namelijk voor een daling in welzijn en mogelijke gezondheidsproblemen.

Onze islamitische coaches helpen om van huwelijksproblemen af te komen door begeleiding en oplossingen te bieden.

Coaching krijgen