Het pad van de bekeerling

Veel bekeerlingen ervaren veel moeite tijdens hun bekering. Dit komt door een gebrek aan een route en plan. In dit artikel krijg je verschillende tips mee om het pad te vergemakkelijken.

Als je kortgeleden bekeerd bent, dan vind je het artikel over bekering tot Islam wel interessant. Het geeft je precies mee wat direct ná de bekering van je verwacht wordt.

1. Respecteer je ouders

Het blijft lastig om als bekeerling in een huis te wonen waarin de ouders ongelovig zijn. Zo krijg je bijvoorbeeld automatisch met zaken te maken dat de Islam niet toestaat.

Wat we vaak vergeten is dat het voor ongelovige ouders een hele grote verandering is. Hun dochter of zoon schrijft zich namelijk toe aan een andere religie dan waarmee ze zijn opgegroeid.

Niet elke ouder accepteert deze verandering. En van onder de moslims zou het ook lastig zijn als het kind van religie verandert. Het is dus belangrijk om de ouders begrip te tonen, omdat de verandering best groot is.

Omgang met onderdrukkende ouders

We dienen in ons achterhoofd te houden dat de rechten van ouders altijd gegeven dienen te worden. Dit verandert alleen zodra de situatie een serieus gevaar voor je gezondheid wordt, waarbij je afstand kunt nemen.

Sommige ouders zullen de verandering beter oppakken dan anderen. Allah test eenieder met moeilijkheden onder familiebanden, welvaart, gezondheid en veel meer.

Kijk voor jezelf wat je wilt bereiken. Vind je dat het noodzakelijk is om zo snel mogelijk van je ouders weg te wonen omdat ze je onderdrukken? Dan dien je daar pas stappen in te ondernemen als je de situatie hebt geprobeerd te verlichten.

Zo is het bijvoorbeeld geen ramp voor vrouwelijke bekeerlingen om thuis geen hoofddoek te dragen. Voor mannelijke bekeerlingen is het ook geen ramp om het gewaad in de kledingkast te laten.

Probeer de extra zaken te verminderen als ouders je daardoor onderdrukken. Het is wijs om met ze samen te werken, tenzij ze je vragen om Allah te ongehoorzamen.

2. Vergaar Islamitische kennis

Houd je bezig met het onderzoeken van Islamitische kwesties. Het zorgt namelijk voor een betere bescherming. Er is vandaag de dag genoeg informatie op het internet. Blijf altijd de correcte informatie daaruit filteren door kritisch op zoek te gaan.

Volg de Koran en de authentieke Hadith, volgens het begrip van de eerste generaties moslim geleerden. Een goed onderwerp om te bestuderen is wat voor groeperingen er allemaal zijn.

Tijdens het pad als bekeerling zul je verschillende groeperingen tegenkomen. Het is belangrijk om deze groeperingen te kunnen onderscheiden. Dit geeft je namelijk een duidelijk beeld van wat vals en correct is.

Andere onderwerpen waar de bekeerlingen meer over kan leren, zijn de Islamitische regelingen. Hoe men bijvoorbeeld dient te kleden, welke zondes er in Islam zijn en wat sommige Arabische termen betekenen.

We brengen regelmatig verschillende artikelen over Islamitische onderwerpen uit waar de bekeerling wat aan zal hebben.

3. Blijf kritisch

Bij velen heeft een kritische instelling tot veel inzichten gezorgd. Zo komen bekeerlingen niet zomaar bij de Islam terecht. Het vereist namelijk een tal aan onderzoek en gebruik van de natuurlijke aanleg (Fitrah) om tot die beslissing te komen.

Eenmaal de bekeerling in Islam zit, zullen er verschillende obstakels zijn. Deze obstakels bevinden zich in het aannemen van nieuwe kennis.

Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling om anderen blind te volgen. Dat lijkt best vanzelfsprekend, maar vaak ontglipt dit ons bij het nemen van kennis.

Kennis bevindt zich in waarheid, en dat is de Koran en authentieke Hadith, volgens het begrip van de eerste drie generaties van moslim geleerden.

Zo zijn er veel beweringen die dagelijks worden gemaakt. Deze worden ook gemaakt door mensen die zichzelf als geleerde zien. Ook zijn er mensen die de verkeerde visie verspreiden, waardoor velen in dwaling kunnen gaan vallen.

Het is aan de bekeerling om altijd kritisch te blijven, zonder anderen blindelings te volgen omdat ze bijvoorbeeld een diploma hebben, lange grijze baard dragen of de Arabische taal machtig zijn.

4. Zoek geduld op

De zegening van geduld is vaak moeilijk om te behouden. Er zullen problemen komen waarbij je geduld getest zal worden.

De bekeerling bevindt zich in een grote uitdaging, omdat je eigenlijk vanaf nul begint. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg hulpmiddelen om jezelf verder te helpen.

Blijf geduld toepassen wanneer je problemen met familie ervaart. Ga wijs om met beweringen die niet kloppen en raak jezelf niet kwijt in het proces.

Maak kleine stappen om het gemakkelijker voor jezelf te maken. Met elke leerpunt versterk je jouw karakter en weerstand bij onrecht en kwaad.

5. Maak kleine stappen

Het is van de Islam om kleine stappen te nemen. Dat is het advies van de Profeet (ﷺ). Het is daarom belangrijk om niet meteen alles te willen toe te passen.

Tuurlijk, het is essentieel om de basisfundamenten van Islam te praktiseren. Men dient wel op te passen niet te snel te gaan. En dan spreken we over de extra aanbiddingen en kennis van Islam.

De Profeet (ﷺ) waarschuwde de moslims om niet in het extreme te vervallen. Zo heeft je lichaam ook een recht over je. Het is niet de bedoeling dat je jezelf meteen in een kamer opsluit en tien Islamitische boeken per dag uitleest.

Blijf tussendoor pauzes nemen wanneer je dit merkt nodig te hebben, omdat dit ervoor zorgt dat je er weer met volle energie tegenaan kan.

Zorg ervoor dat je de basisfundamenten van de Islam toepast. Deze zijn onder andere Tawheed en de vijf pilaren van de Islam: Shahada, de vijf dagelijkse gebeden, Zakaat, vasten van de Ramadan en de bedevaart.

Kleine stappen zorgen voor een verhoging van geloof in Islam. Dit heet ook wel een verhoging van Imaan. De moslim bezit Imaan (geloof) door zich aan de Islam over te geven en de fundamenten te praktiseren.

6. Zoek een kring of hulpmiddel

Het is een bekend probleem dat veel bekeerlingen zich eenzaam voelen. Dit komt omdat alles zo nieuw is en er geen steun lijkt te zijn.

Toch zijn er verschillende manieren om deze steun te krijgen. Er zijn namelijk stichtingen voor bekeerlingen, maar ook kun je terecht bij websites als die van ons waar je steun aangeboden krijgt.

We staan open om verschillende vragen van bekeerlingen te beantwoorden. Dit kunnen allerlei Islamitische vragen zijn. Op die manier hopen we je gehoord te laten voelen. Heb je daar behoefte aan? Dan kun je een chat openen of contact met ons opnemen.

Als bekeerling lijkt het pad vooruit vaak wat mistig. Dit komt vanwege een gebrek aan een plan. Met kleine stappen kom je uiteindelijk verder, waardoor de mist steeds meer zal verdwijnen. Praktiseer de basis van Islam en als Allah wil, dan zal Hij je door het pad leiden.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen