Belang van familiebanden

Het concept van familiebanden is een belangrijk onderwerp in Islam. Moslims dienen hier dus voorzichtig mee om te gaan en te onderhouden. Het is niet mogelijk om familiebanden te verbreken wanneer hier geen geldige reden voor is.

Het kan zo zijn dat de banden met je vader of moeder slecht zijn. Dan kun je al snel denken om die banden te willen verbreken. Dit is pas mogelijk wanneer de redenen geldig zijn.

In de Islam is het over het algemeen een grote zonde om familiebanden te verbreken. Dit geldt voor elk familelid, waaronder bijvoorbeeld: grootouders, ooms en tantes, ouders, kinderen, broers, zussen etc.

Een van de belangrijkste doelen waarmee de Profeet (ﷺ) is gekomen, is het behouden van de familiebanden. Dit wordt samengenoemd met Tawheed en verwerping van afgoden.

De Profeet (ﷺ) zei: "Ik ben gezonden om de familiebanden te behouden, de afgoden te verwerpen en om tot de Eenheid van Allah uit te nodigen." [Sahih Muslim 832]

Inhoud
 1. Gevaar bij het verbreken van familiebanden
 2. Wanneer je familiebanden kunt verbreken

Gevaar bij het verbreken van familiebanden

Het onrechtmatig verbreken van familiebanden behoort tot een van de grote zondes. De moslim dient dit daarom te vermijden, zelfs wanneer hij of zij een situatie ervaart wat dit zou kunnen aansporen.

Er zijn verschillende overleveringen betreft de zonde bij het verbreken van familiebanden. Het staat bekend als een van de grootste zondes in Islam.

Wel zijn er situaties waar deze regel niet geldt, en waar het begrijpelijk is om familiebanden te verbreken. Deze situatie is een exceptie tot de regel.

Ongeldige redenen om familiebanden te verbreken
 1. Te druk met een carriére
 2. Geen financiële steun van familie
 3. Familie is ongelovig
 4. Familieleden zijn geen goede moslims
 5. Kleine tot milde ruzie met één of meerdere familieleden

En voor degenen die het verbond van Allah breken, na de ratificatie, en verbreken wat Allah heeft bevolen zich bij te sluiten (d.w.z. band van verwantschap), en onheil in het land werken: voor hen is de vloek. En voor hen is het ongelukkige huis (hel).
[13:25 Quran]

Degenen die het verbond van Allah breken en het verbreken van dat wat Allah heeft bevolen om lid te worden (verwantschap) en corruptie op aarde veroorzaken. Het zijn zij die de verliezers zijn.
[2:27 Quran]

De Profeet (ﷺ) zei: "De persoon die de familiebanden verbreekt, zal het Paradijs niet binnengaan." [Sahih al-Bukhari 5984]

Het onrechtvaardig verbreken van familiebanden zal dus een grote misdaad zijn. Allah waarschuwt eenieder die dit doet, en er staat hier een grote bestraffing op.

Wanneer je familiebanden kunt verbreken

De Islam staat niet voor onrechtvaardigheid. Hierdoor is het in enkele situaties mogelijk om je van familie te distantiëren.

Het is in deze situaties geen grote zonde om familiebanden te verbreken, omdat dit hier gerechtvaardigd is. Velen hebben slechte banden met hun ouders of broers en zussen. Dit komt vaak om een grote ruzie, misbruik of emotionele/fysieke mishandeling.

Alleen de persoon die in deze situatie zit, is in staat om te bepalen of het verbreken van familiebanden de juiste keus zal zijn. Het is daarom van uiterst belang om dit pas te doen wanneer er geen andere opties zijn.

Merk je dat je gezondheid achteruit gaat wanneer je in hun aanwezigheid bent? Dan is dat wellicht een sterke indicatie dat je afstand van hen kunt nemen.

Kun je hen niet vergeven voor wat ze hebben gedaan, en is dit gerechtvaardigd? Dan kun je overwegen om afstand te nemen.

Geldige redenen om familiebanden te verbreken
 1. Seksueel misbruikt
 2. Fysiek mishandeld
 3. Emotioneel genegeerd
 4. Bedreigd worden
 5. Bestolen en zware bedrog
 6. Spirituele bedrog en misbruik

Heb je één of meerdere situaties van de bovenstaande geldige redenen ervaren? Dan is dat natuurlijk vreselijk. Iedereen heeft recht op een eerlijke behandeling. Je hebt als kind verschillende rechten, waarbij een gebrek hierin voor gezondheidsproblemen als een depressie of verdriet kan zorgen.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen