Wat is een Niqab?

Het woord Niqab wordt ook wel uitgesproken als 'Niqaab' of 'Nikab'. Het is een specifieke kledingstuk dat het gezicht bedekt.

Het is een gezichtssluier waar alles van het gezicht wordt bedekt. Het laat de twee ogen zichtbaar. Ook kan de Niqab de twee ogen bedekken of slechts één oog vertonen.

Er zijn verschillende varianten van de Niqab beschikbaar. Deze kledingstuk wordt vooral gedragen in landen als Saoedië Arabië, Yemen, Iran en anderen.

Is de Niqab verplicht?

Er zijn wat meningsverschillen rondom de verplichtheid van de Niqab in Islam. De correcte mening is dat het gezicht bedekt dient te worden en dat het van de 'awrah van een moslima is. Dat is de mening van Ahmad ibn Hanbal, Shafi'i en Malik ibn Anas.

De bewijzen die worden aangehaald zijn verzen uit de Quran met interpretatie van de Sahaba en Tabi'een. Hoe de Niqab begon is als volgt:

'Umar overleverde: "Ik zei: "O Boodschapper van Allah. Goede en slechte personen komen bij u binnen, dus ik stel voor dat u de moeders van de gelovigen (d.w.z. uw vrouwen) opdracht geeft sluiers te dragen." Toen openbaarde Allah de verzen van Al-Hijab (bedekking). Sahih al-Bukhari 4790

O Profeet, vertel uw vrouwen en dochters en de vrouwen van de gelovigen om een deel van hun jalābīb (bovenkleding) over zich heen te brengen.
(Surah al-Ahzaab vers 59)

Hier zien we dat de metgezel 'Umar een aanleiding was dat de vrouwen hun gezichten zouden moeten bedekken. 'Umar is uniek in deze eigenschap van het aanmoedigen.

Toen de verzen over de gezichtsbedekking neerdaalden, begonnen de Sahabiyat dat meteen toe te passen. Hieruit zien we hoe zij die verzen begrepen en toepasten.

'Aisha zei: "Moge Allah genade hebben met de vrouwen van de Muhaajireen. Toen Allah de Woorden openbaarde: "en om hun Khumur (sluiers) over Juyoobihinna (d.w.z. hun lichamen, gezichten, nek en boezem) te trekken" [Surah Al-Nur vers 31], scheurden zij hun schorten en bedekten hun gezichten ermee." (Sahih al-Bukhari 4759)

Tafsir van de verzen over Niqab

Ibn 'Abbas (Sahabi) zei: "God heeft de vrouwen van de gelovigen bevolen, als zij voor een nood hun huis uit gaan, dat zij hun gezichten bedekken met een sluier, en één oog te ontbloten." [Tafsir Ibn Abi Hatim, 10/3155]

Muhammad ibn Sirin (Tabi'i) zei: "Ik vroeg 'Ubaida bin Abu Sufyan bin al-Harith naar de uitspraak van Allah de Almachtige: "om een deel van hun jalābīb (bovenkleding) over zich heen te brengen." [Surah al-Ahzaab vers 59], dus demonstreerde 'Ubaidah het door zijn gezicht en hoofd te bedekken, en zijn linkeroog te ontbloten." [Tafsir Ibn Abi Hatim, 10/3155]

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen