Waarom vasten moslims tijdens de Ramadan?

Er zijn veel redenen waarom moslims tijdens de Ramadan vasten. De belangrijkste reden is omdat het een pilaar van de Islam is. Deze pilaar is de vierde van de vijf pilaren van islam.

Moslims zijn dus verplicht om de maand Ramadan te vasten. Volgens het Soennisme is het zelfs ongeloof om opzettelijk een van de pilaren te verlaten zonder daar een geldig excuus voor te hebben.

Korte beschrijving van het vasten in Ramadan

Moslims vasten de hele maand Ramadan, 29 dagen of 30 dagen op basis van het zien van de nieuwe maan. Het vasten begint bij het aanbreken van de dageraad en eindigt bij zonsondergang. Het is de moslims verboden om tijdens die uren te eten, drinken, roken of gemeenschap te hebben.

Het is een uitdaging om de maand Ramadan te vasten. Moslims dagen zichzelf uit om hogere niveaus van Godbewustzijn en vroomheid te bereiken.

Niet elke moslim hoeft deze maand te vasten. Er zijn er die zich daarvan verontschuldigen. Zoals bijvoorbeeld:

  • Degenen die chronisch ziek zijn
  • Degenen die door ouderdom niet in staat zijn
  • Moeders die hun baby moeten zogen
  • Menstruatie

Degenen die niet konden vasten tijdens de Ramadan, moeten hun vasten inhalen. Dat doe je door die dagen op andere momenten te vasten, of het af te betalen door een arme voor elke gemiste dag te voeden. Kinderen zijn vrijgesteld van de verplichting om te vasten.

(Vast) en vastgesteld aantal dagen. Maar degene die dan van jullie ziek is, of op reis, dan een aantal andere dagen. En op degenen (van hen) die het kunnen volbrengen, rust de plicht van fidyah: het voeden van een arme.
(2:184 Koran)

1. De vierde pijler van de Islam

Ramadan pilaar vasten | Fitrah Tawheed

Vasten tijdens de maand Ramadan wordt beschouwd als de vierde pilaar van de Islam. Het is om die reden dat het voor moslims verplicht is om in die maand te vasten. Het zonder geldig excuus verlaten van dit pilaar staat in het Soennisme gelijk aan ongeloof.

Moslims vasten volgens de manier waarop de Profeet Mohammed, vrede en zegeningen zij met hem, vastte. Zo kiezen ze ervoor om dichter bij Allah te komen door Zijn bevelen op te volgen.

2. De maand waarin de Koran neerdaalde

Quran neergedaald in Ramadan | Fitrah Tawheed

De heilige maand Ramadan wordt gezien als een viering van de Koran. Moslims proberen in deze maand de gehele uit te lezen. Dus moslims maken er in deze maand optimaal gebruik van om begrip en recitatievermogen te verwerven. Ze hopen dat dit hen een grote beloning zal opleveren in het hiernamaals.

De maand Ramadan (is de maand) waarin de Koran werd geopenbaard.
(Bron: 2:185 Koran)

3. Spirituele genezing

Spirituele genezing in Ramadan | Fitrah Tawheed

Tijdens het vasten wordt moslims bevolen om geduldiger te zijn. Tijdverspilling wordt zoveel mogelijk vermeden tijdens het vasten.

Moslims proberen in deze maand zich beter te gedragen in situaties waarin ze moeite ervaarden. Het is dus een mooie kans voor hen om zichzelf te versterken. Het leert de moslims om te ontspannen en zich minder druk te maken over de kleine dingen.

Tijdens de Ramadan worden goede daden vermeerderd. Moslims kiezen ervoor om meer energie te steken in het verbeteren van hun gedrag en daden. Dit zou helpen om hen als persoon te versterken en dichter bij Allah te brengen.

4. Dankbaarheid

Dankbaarheid in Ramadan | Fitrah Tawheed

Tijdens de Ramadan hebben moslims een geweldige kans om te reflecteren over alle gunsten in hun leven. Door het vasten richten veel moslims zich automatisch meer op de zegeningen die ze hebben gekregen. Het is een moment van dankbaarheid en vreugde voor moslims om hun vasten met een maaltijd te kunnen verbreken.

Naast het feit dat moslims dankbaarder worden tijdens het vasten in de maand Ramadan, leren ze ook na te denken over de leiding die Allah hen heeft geschonken. Ze zijn dankbaar dat ze deze mooie maand mogen meemaken om meer uit zichzelf te halen.

5. Binden van familiebanden

Familiebanden in Ramadan | Fitrah Tawheed

Ramadan keert gezinnen meer naar elkaar toe. Dit komt omdat ze bij zonsondergang samenkomen om hun vasten te verbreken.

Doordat veel moslims in deze maand vasten, zorgt het voor verbinding . Families proberen samen te komen om het meeste uit hun vasten te halen. Het is een speciaal moment om de banden met familie te kunnen versterken.

6. Weerhouden van verleidingen

Verleidingen in Ramadan | Fitrah Tawheed

Moslims weerhouden zich tijdens de Ramadan meer dan ooit. Al het slechte wordt tijdens de maand voorkomen om zo sterker te worden in het weerhouden van verleidingen. Zo stoppen de rokers met het roken tijdens het vasten en de alcoholisten met het drinken van alcohol.

Het is een goede manier om zich meer te keren naar Allah. Naast het roken en drinken van alcohol, komen moslims ook te kijken naar maaltijden die anderen op straat of thuis hebben.

Kinderen zijn niet verplicht om de hele dag te vasten en zo zijn zij een test voor de vasters van de Ramadan.

7. Empathie

Empathie in Ramadan | Fitrah Tawheed

De armen blijven niet achter tijdens de Ramadan. Ze worden bijgestaan door maaltijden en warmte van anderen.

De Ramadan doet de moslim meer denken aan de behoeftigen, doordat ze mogen voelen hoe het is om voor een groot deel van de dag niet te kunnen eten.

8. Gezondheid

Gezondheid in Ramadan | Fitrah Tawheed

Bij het vasten denken moslims aan hun gezondheid. Aangezien onderzoeken hebben aangetoond dat vasten gezond kan zijn, is het een geweldige kans om de gezondheid te verbeteren, zowel mentaal als fysiek. Tijdens de maaltijd na zonsondergang wordt moslims geadviseerd om te beginnen met dadels of water.

Dadels leveren voldoende energie voor een lange dag en bevatten veel mineralen en vitamines. De dadels leveren veel vezels voor de maag om een soepele spijsvertering mogelijk te maken na het eten van de maaltijd.

Het is echter niet aan te raden om jezelf vol te proppen in de Ramadan. Moslims leggen in deze maand ook nadruk op beweging. Dat stimuleert gewichtsverlies en de algehele gezondheid.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen