Waarom vasten moslims tijdens Ramadan?

Er zijn verschillende redenen waarom moslims tijdens in Ramadan vasten. De grootste reden is omdat het een pilaar is van de Islam.

Moslims zijn dus verplicht om de maand Ramadan te vasten. Volgens het Soennisme is het zelfs ongeloof om opzettelijk een van de pilaren te verlaten zonder daar een geldig excuus voor te hebben.

Korte beschrijving van het vasten in Ramadan

Moslims vasten de gehele maand van Ramadan, 29 of 30 dagen. Dit wordt berekend door het zien van de nieuwe maan. Het vasten begint bij aanbreking van dageraad en eindigt wanneer de zon volledig onder is gegaan. Het is de moslims verboden om tijdens deze uren te eten, drinken, roken of gemeenschap te hebben.

Het is een uitdaging om de maand Ramadan te vasten. Moslims dagen zichzelf uit hogere niveaus van godsvrees en vroomheid te bereiken.

Niet elke moslim is verplicht deze maand te vasten. Zo zijn er specifieke groepen die hiervan worden ge├źxcuseerd. Deze groepen zijn:

  • Degenen die chronisch ziek zijn
  • Degenen die door ouderdom niet in staat zijn
  • Moeders die hun baby moeten zogen
  • Menstruatie

Degenen die het op een later moment dienen in te halen, zijn de moeders die hun baby zogen en vrouwen die menstrueerden. De ouderen en zieken die niet in staat zijn om te vasten, dienen voor elk gemiste dag een behoeftige te voeden. Kinderen zijn vrijgesteld voor de verplichting om te vasten.

(Vast) een vastgesteld aantal dagen. Maar degene die ziek is, of op reis, (haalt het in) op andere dagen. En op degenen (van hen) die het kunnen volbrengen, rust de plicht van fidyah: het voeden van een arme.
(2:184 Koran)

1. De vierde pijler van de islam

Ramadan pilaar vasten | Fitrah Tawheed

Het vasten tijdens de maand Ramadan is de vierde pilaar van Islam. Het is om die reden dat het voor moslims verplicht is om in deze maand te vasten. Het zonder geldig excuus verlaten van dit pilaar staat in het Soennisme gelijk aan ongeloof.

Moslims vasten volgens de wijze waarop de Profeet Mohammed vastte. Op die manier volgen ze de bevelen op die Allah heeft opgesteld.

2. De maand waarin de Koran nederdaalde

Quran neergedaald in Ramadan | Fitrah Tawheed

De heilige maand Ramadan wordt gezien als een viering van de Koran. Moslims proberen in deze maand de gehele Koran uit te lezen. Dus moslims maken er in deze maand optimaal gebruik van om begrip en recitatievermogen te verwerven. Ze hopen dat dit hen een grote beloning zal opleveren in het hiernamaals.

De maand Ramadan (is de maand) waarin de Koran werd geopenbaard.
(Bron: 2:185 Koran)

3. Spirituele genezing

Spirituele genezing in Ramadan | Fitrah Tawheed

Tijdens het vasten wordt moslims bevolen geduldiger te worden. Het is namelijk een maand waarin geduld vereist is om dit te voltooien.

Moslims proberen in deze maand zich beter te gedragen in situaties waarin ze moeite ervaarden. Het is dus een mooie kans voor hen om zichzelf te verbeteren. Het leert de moslims om te ontspannen en zich minder druk te maken over de kleinere zaken.

Tijdens de Ramadan worden goede daden vermeerderd. Moslims kiezen ervoor om meer energie te steken in het verbeteren van hun gedrag en daden. Dit zou helpen om hen als persoon te versterken en dichter bij Allah te brengen.

4. Dankbaarheid

Dankbaarheid in Ramadan | Fitrah Tawheed

Tijdens de Ramadan hebben moslims een geweldige kans om te reflecteren over alle gunsten in hun leven. Door het vasten, richten veel moslims zich automatisch meer op de zegeningen die ze hebben gekregen. Het is een moment van dankbaarheid en vreugde voor moslims om hun vasten met een maaltijd te kunnen verbreken.

Naast het feit dat moslims dankbaarder worden tijdens het vasten, leren ze ook na te denken over de leiding die Allah hen heeft geschonken. Ze zijn dankbaar dat ze deze mooie maand mogen meemaken om meer uit zichzelf te kunnen halen.

5. Binden van familiebanden

Familiebanden in Ramadan | Fitrah Tawheed

Ramadan keert gezinnen naar elkaar toe. Dit komt omdat ze bij zonsondergang samenkomen om hun vasten te verbreken.

Doordat veel moslims in deze maand vasten, zorgt het voor verbinding. Families proberen samen te komen om het meeste uit hun vasten te halen. Het is een speciaal moment om de banden met familie te kunnen versterken.

6. Weerhouden van verleidingen

Verleidingen in Ramadan | Fitrah Tawheed

Moslims proberen zich meer dan ooit te weerhouden van verleidingen. Zo stoppen de rokers met het roken tijdens het vasten en de alcoholisten met het drinken van alcohol.

Het is een goede manier om zich meer te keren naar Allah. Naast het roken en drinken van alcohol, worden moslims ook getest op hun vermogen om weg te blijven van maaltijden die anderen hebben.

Kinderen zijn niet verplicht om te vasten, dus is dit een test voor de ouders wanneer zij voedsel voorbereiden voor hen. Alhoewel het aangeraden is om kinderen te leren vasten, is dit niet verplicht.

7. Empathie

Empathie in Ramadan | Fitrah Tawheed

De armen blijven niet achter tijdens de Ramadan. Ze worden bijgestaan door maaltijden en warmte van anderen.

De Ramadan doet de moslim meer denken aan de behoeftigen, omdat ze mogen voelen hoe het is om voor een groot deel van de dag niet te kunnen eten.

8. Gezondheid

Gezondheid in Ramadan | Fitrah Tawheed

Bij het vasten denken moslims aan hun gezondheid. Aangezien onderzoeken hebben aangetoond dat vasten gezond kan zijn, is het een geweldige kans om de gezondheid te verbeteren, zowel mentaal als fysiek. Tijdens de maaltijd bij zonsondergang, wordt moslims geadviseerd om te beginnen met dadels of water.

Dadels bevatten veel mineralen en vitamines en leveren voldoende energie op. De dadels leveren veel vezels voor de maag om een soepele spijsvertering mogelijk te maken na het eten van een maaltijd.

Het is echter niet aan te raden om jezelf vol te proppen in de Ramadan. Moslims leggen in deze maand ook nadruk op beweging. Dat stimuleert gewichtsverlies en de algehele gezondheid.

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen