Wat is Islamitische kennis?

Er is in de Islam veel te leren en te onderzoeken. Het is een brede vlak waar je verschillende dingen tegenkomt. De Islam behandelt zaken van aanbidding, leefwijze, wetenschappen, familie en zo veel meer.

Men kan hierdoor niet precies weten waar je kunt beginnen. Ook is het niet meteen duidelijk hoe je de verschillende Islamitische onderwerpen kunt onderzoeken en waar je op dient te letten bij het vergaren van kennis.

Om Islamitische kennis op te doen hoef je geen student van een instituut te zijn. Met de beschikbare informatie kom je al best goed opweg. Wel dien je wel uit te kijken wat je wel en niet aanneemt, want het internet staat ook vol met onwaarheden.

Waar te beginnen bij het opdoen van Islamitische kennis

Je hebt besloten Islamitische kennis op te willen doen maar weet niet waar je kunt beginnen. Dit is een veelvoorkomend probleem. De Islam behandelt namelijk verschillende onderwerpen, dus waar dien je te beginnen?

Doordat de Islam uit twee hoofddelen bestaat (Aqeedah en Fiqh), is het makkelijker de onderzoek te starten. Wil je meer weten over wat de essentie van Islam inhoudt? Dan kun je terecht bij hoofddeel 'Aqeedah'. Wil je de Islamitische regelingen induiken? Dan is Fiqh waar je in kunt verdiepen.

Basisfundamenten van de Islam (Aqeedah)

Als beginner is het geadviseerd bij de basis van de Islam te beginnen. Wat de religie in essentie inhoudt en wat de basisfundamenten zijn. Er zijn verschillende basisfundamenten binnen de Islam. Denk bijvoorbeeld aan Tawheed, de zes pilaren van Imaan en de vijf pilaren van de Islam.

Het is belangrijk deze basisfundamenten volledig onder de knie te hebben. Deze kwesties zijn bovendien essentieel om jezelf moslim te kunnen noemen. Ga jezelf na of je deze kwesties volledig toepast en onder de knie hebt.

Als beginner bekijk je dus eerst de zaken van Aqeedah (geloofsleer). Dit is namelijk essentieel om te weten.

Regelingen en leefwijze (Fiqh)

Na Aqeedah kennis te hebben vergaard, kan de beginner zichzelf inzetten om Fiqh (jurisprudentie) kennis op te doen.

Binnen Fiqh leer je de regelingen en hoedanigheid van aanbidding, wassing en andere zaken. Het betreft ook de gehele leefstijl van een moslim.

Je leert erin hoe je het gebed dient uit te voeren, wat de wassing ongeldig maakt, hoe je Hajj uitvoert en veel meer. Ook betreft het informatie wat toegestaan (halal) en verboden (haram) is in Islam.

Fiqh wordt geleerd via de wetscholen van Islam (madhabs). Deze zijn onder meer wetscholen van geleerden zoals Malik ibn Anas, Muhammad ibn Idris Al-Shafi'i, Sufyan al-Thawri, Awza'ee en Ahmad ibn Hanbal.

Hoe je het beste Islamitische kennis kunt vergaren

Nou is de vraag hoe je Islamitische kennis kunt vergaren. Waar moet je terecht voor informatie over de Islam? Is het internet een goede bron?

Helaas bestaan er niet veel Nederlandse websites waar je terecht kunt om kennis op te doen. Het is handig verschillende boeken te bestellen, maar wat daarin staat wordt niet altijd volledig beargumenteerd.

Onze website deelt over genoeg onderwerpen waar je veel uit kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan zaken als waar Allah is, of de Niqab verplicht is of hoe de moslim met de leider omgaat.

Bekijk Islamitische artikelen

Het internet staat vol met artikelen die Islamitische kennis verspreiden. Wel is het belangrijk kritisch te blijven wanneer je het internet gebruikt.

Er zijn genoeg uitspraken te vinden die niet worden onderbouwd. Het doel is Islamitische kennis te vergaren als die wordt onderbouwd.

We delen op onze website verschillende Islamitische onderwerpen waar je veel uit kunt halen. De artikelen die we schrijven worden altijd onderbouwd met verzen uit de Quran, uitspraken van de Profeet (ﷺ) volgens de interpretatie van de vrome voorgangers.

Boeken van de vrome voorgangers

De Islamitische kennis stamt af van de Quran, de authentieke Hadith en compilaties en interpretaties van de Salaf Saliheen.

Het is dus belangrijk dat wanneer je kennis wilt vergaren, je dit terugrefereert naar de eerste moslimgeleerden.

De Profeet (ﷺ) zei: "De beste mensen zijn van mijn generatie, en dan degenen die na hen zullen komen (de volgende generatie), en dan degenen die na hen zullen komen (dwz de volgende generatie)." [Sahih al-Bukhari 6429]

Tegenwoordig vind je bijna voor elk onderwerp wel een boek. Om de correcte Islamitische kennis te kunnen vergaren dien je dit van vrome voorgangers aan te nemen.

Het nadeel is dat de boeken van vrome voorgangers (Salaf Saliheen) niet genoeg worden vertaald. Je dient dus Arabisch te begrijpen om deze boeken voor je tot nut te laten zijn.

Langzamerhand komen er vertaalde versies uit van boeken die Salaf Saliheen hebben geschreven. Zo worden er tegenwoordig boeken vertaald van Ibn Abi Dunyah, Abdullah Ibn Ahmad en anderen.

Het is ook mogelijk boeken van anderen te lezen, maar we adviseren je dan wel naar de bewijzen te zoeken. Er zijn boeken geschreven die over het huwelijk gaan, wat de hijab inhoudt, wat de gedragscode is en meer.

Stel vragen

Een van de beste manieren om Islamitische kennis te vergaren is om vragen te stellen. Je kunt tegenwoordig terecht bij mensen die jouw vraag beantwoorden. Kijk wel uit waar je dit van aanneemt, omdat er genoeg onwaarheden te vinden zijn.

We staan open voor verschillende vragen over de Islam. Je kunt ons bijvoorbeeld bereiken via onze livechat, maar ook via onze contactpagina.

Waar je op dient te letten bij opdoen van Islamitische kennis

Het is belangrijk je te richten op informatie dat correct is. Alleen is het wel lastig precies te weten waar je dit altijd kunt vinden. Helaas bestaan zulke bronnen niet, omdat iedereen fouten maakt. Het is daarom belangrijk je te richten op de verzen van de Quran en de Sunnah, volgens het begrip van de Salaf Saliheen.

Tijdens je pad naar kennis vind je verschillende obstakels. De bronnen zullen niet altijd worden gegeven. Je gaat hiermee om door je te weerhouden informatie aan te nemen waar je de bewijzen niet over weet.

Vermijd de valkuilen:
  • Blijf kritisch over de informatie die je voor je krijgt en geloof niet alles wat je leest of hoort
  • Kijk niet naar de statussen van bepaalde mensen, maar kijk naar hun onderbouwing en bewijsvoering
  • Niemand is perfect, dus ook niet de verschillende artikelen die over de Islam delen. Zorg ervoor dat je altijd zelf naar de bronnen zoekt wanneer deze niet worden gegeven
  • Pas op voor mooie beloftes en zoete woorden. Volg de juiste interpretatie van Islam, en die vind je alleen bij de Salaf Saliheen (vrome voorgangers)
  • Volg ten aller tijde de Fitrah die Allah elke mens heeft ingeschapen. De basisfundament Tawheed staat nauw verbonden met de Fitrah, dus ga het niet tegen
  • Kijk niet waar de meerderheid van de mensen zich op bevinden, want het aantal is geen indicatie van waarheid

Wie is betrouwbaar?

Om kennis over de Islam te vergaren dien je te weten wie betrouwbaar is. Er zijn genoeg mensen die beweren op de correcte pad bevinden en de juiste interpretatie bezitten. Dus hoe ga je daarmee om?

De realiteit van vandaag is dat er heel veel groeperingen zijn die allemaal wat te zeggen hebben. Het is dus geadviseerd je vast te houden aan hoe het oorspronkelijk was en je niet bezig te houden met wat de mensen van vandaag zeggen.

Je vindt de oorspronkelijke wijze van Islam bij de eerste moslimgeleerden, omdat zij de correcte geloofsleer, interpretatie en begrip bezitten.

De eerste moslimgeleerden leefden tijdens de eerste drie generaties van Islam, ook wel bekend als de gouden eeuwen van Islam. Zij zijn de metgezellen, de studenten van de metgezellen en de directe volgers van die studenten.

Betrouwbare geleerden:
  • Alle metgezellen (Abu Bakr, 'Umar, 'Uthman, 'Ali, Mu'awiyyah, Ibn 'Abbas, Ibn Mas'oud en vele anderen, radiyAllahu 'anhuma)
  • Alle Tabi'un (Hasan Al-Basri, Mujahid, Qatada, Al-Zuhri, Muhammad ibn Sirin, Al-Sha'bi en vele anderen)
  • Alle Atba Tabi'un (Malik ibn Anas, Layth ibn Sa'd, Awza'ee, Sufyan al-Thawri, Sufyan ibn 'Uyaynah, Muhammad ibn Idris Al-Shafi'i, Ahmad ibn Hanbal, Muhammad ibn Isma'il al-Bukhari, Muslim ibn al-Hajjaj en vele anderen)

Abu Athari schrijft over basisprincipes binnen de Islam. Hij zet zijn kritische en goed onderzochte wijze in om de correcte kennis te verspreiden.

Heb je vragen over de Islam?

Zit je met vragen waar je graag een antwoord op wilt krijgen? Stel jouw algemene of specifieke vraag over de Islam. We staan voor je klaar en geven je binnen 48 uur antwoord.

Vraag stellen